Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Alarmantno stanje u vodosnabdevanju Požarevca i Kostolca

Smanjenje potrošnje vode ili restrikcije

Povodom alarmantne situacije u vodosnabdevanju naselja na teritoriji grada Požarevca, kojima prete nestanak pijaće vode naročito u višim zonama varoši, gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić apelovao je na građane da maksimalno štede i dragocenu tečnost iz gradskog vodovoda na ovim vrelinama koriste samo za uobičajene potrebe ali ne i za zalivanje bašta i njiva. Tim povodom organizovana je konferencija za medeje na kojoj su učestvovali i stručnjaci iz Vodovoda.

voda_1

Direktor Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, Saša Valjarević, rekao je: -Vode za sada ima ali, ukoliko građani nastave da troše enormne količine, biće restrikcija. Kako je u prethodnom periodu, a naročito tokom proteklog vikenda zabeležen veliki porast potrošnje vode uprkos apelima JKP “Vodovod i kanalizacija” Požarevac, direkotor ovog preduzeća i gradonačelnik Požarevca sazvali su konferenciju za medije. Saša Valjarević, direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” upozorio je na ozbiljnost situacije jer je sistem vodosnabdevanja u Požarevcu i Kostolcu limitiran. “Vodoizvorište grada Požarevca “Ključ” je limitirano sa 220 litara vode.

Cisterne stalno u gradu

Cisterne stalno u gradu

Potrošnja dostiže 260 pa čak i 270 litara sa rezervoarima.Međutim, te rezerve se enormno troše tako da preti da dođe do toga da više nemamo rezervi vode. Ista situacija je i u Kostolcu gde vodoizvorište može da izdrži 70 litara vode. I tu postoje određene rezerve, međutim, i one su se istrošile.Posebno apelujem na seoska naselja Drmno, Stari Kostolac i Klenovnik da smanje polivanje zelenih površina, zato što će građani Kostolca ostati bez vode.JKP “Vodovod i kanalizacija” pokušava da sa svim stručnim službama održi vodovodni sistem grada Požarevca i GO Kostolac ali ako se nastavi sa ovakvom potrošnjom vode biće restrikcija”, napomenuo je Valjarević.

Dešavalo se i ranijih godina da tokom letnjih meseci viši delovi grada ostaju povremeno bez vode, a taj trend nastavlja se i ovog leta. U večernjim satima tokom vikenda bio je slab pritisak u nižim delovima grada, a potrošači u pojedinim ulicama koje pripadaju trećoj visinskoj zoni ostajali su bez vode.

-Kompletna proizvodnja vode u Požarevcu se potroši pre nego što stigne do druge i treće visinske zone. Mi razumemo da su visoke temperature  ali kada bi se voda trošila samo za životne potrebe bilo bi dovoljne količine vode za sve građane”, istakao je Valjarević i dodao da ne postoji drugo rešenje ovog problema dok se ne izgrade fabrike vode u Požarevcu i Kostolcu.

On je još napomenuo da je reka Morava, odakle se snabdeva Požarevac vodom, na rekordno niskom  vodostaju jer nije bilo padavina gotovo mesec dana, kao i da ih neće biti do kraja jula, što znači da se nivo reke neće popraviti.Kvalitet vode je i dalje na zavidnom nivou prema podacima ZZJZ ali, ukoliko se nastavi sa velikom potrošnjom, može doći i do pogoršanja kvaliteta vode.

Zajedničke ekipe JKP “Vodovod i kanalizacija”, komunalne inspekcije i komunalne policije svakodnevno obilaze kritične zone grada sa prevelikom potrošnjom. Gde utvrde da ima enormnih potrošnji vode  biće izrečene kazne na licu mesta u iznosu od 5.000 dinara.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter