Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Ambasador Austrije u poseti Požarevcu

Dogovor o zajedničkim projektima

Dalje unapređivanje uspešne saradnje i realizacija zajedničkih projekata, bile su dominantne teme prilikom posete ambasadora Austrije u Srbiji Nj.E. dr Johanesa Ajgnera gradu Požarevcu gde je u njegovu čast najpre priređen prijem u svečanoj sali Gradskog zdanja.

Prijem ambasadora

Prijem ambasadora

Ovo je bila prva poseta ambasadora Ajgnera Požarevcu a razlog nije čisto protokolaran, već je sadržao i sastanak na kome se govorilo o oblicima moguće saradnje između grada i ambasade Republike Austrije. Glavna tema bila prvredna saradnja, odnosno podsticaj dolasku investitora u Požarevac.

Na prijemu se ambasadoru i njegovim saradnicima obratio gradonačelnik Požarevca Bane Spasović koji im je poželeo doborodošlicu rekavši:

– Pored Negotinske Krajine, naš okrug ima najveći broj svojih građana na privremenom radu kao i studijama u Beču i ostalim gradovima. Ponosni smo na njihov status sjajnih studenata i dobrih i posvećenih radnika koji uživaju u Vašoj zemlji. Vaša ekselencijo, dozvolite mi da Vam se u njihovo ime zahvalim na gostoprimstvu koje im Austrija pruža, kazao je Spasović i u nastavku govorio i o konkretnijim oblicima saradnje.

Ambasador_1

Nije tajna da smo u Požarevcu u poslednje vreme dali sebi zadatak da značajno poboljšamo privredni ambijent i privučemo privatne investitore, kako domaće tako i one iz inostranstva. Inspirisani, između ostalog, i organizacijom austrijske privrede čije su nam postulate preneli naši sugrađani koji su vlasnici firmi u Beču, namera nam je da i kroz našu buduću saradnju implementiramo još više iskustava iz Vaše države, dodao je gradonačelnik Spasović.

Ambasador Ajgner se zahvalio na lepim rečima i napomenuo da je  svestan značaja radnika iz Srbije i naročito ovog kraja koji su učestvovali u  izgradnji njegove države još od šezdesetih godina prošlog veka.

Ambasador_2

-Ove godine obeležavamo 50 godina od kako je potpisan  međudržavni ugovor između Austrije i sindikatima tadašnje SFRJ o  dolasku radne snage. To je pomoglo mojoj zemlji da se osnaži ali ne  zaboravimo da je tim putem mnogo novca došlo i u vašu zemlju tako  da se procenjuje da godišnje 300 miliona evra dijaspora donese u  Srbiju. Danas ćemo razgovarati o mnogim temama a jedna od njih će  biti i jačanje veze između Požarevca, Austrije i Vaše dijaspore,

Visoki gost je izrazio svoju impresioniranost izvođenjem austrijske nacionalne himne koju je na prijemu maestralno izveo Gradski ženski hor „Barili“ pod upravom dirigentkinje Katalin Tasić.

Prijem ambasadora i posete kulturnim ustanovama

Prijem ambasadora i posete kulturnim ustanovama

Ambasador_4

Ambasador_5

Ambasador_6

Nakon prijema i sadržajnog sastanka, gradonačelnik Spasović sa saradnicima organizovao je za goste obilazak Narodnog muzeja Požarevac, etno parka i spomen obeležja i „Požarevački mir“ na brdu Tulbi.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter