Почетак » Актуелно » О Граду
 

Амбасадор Аустрије у посети Пожаревцу

Договор о заједничким пројектима

Даље унапређивање успешне сарадње и реализација заједничких пројеката, биле су доминантне теме приликом посете амбасадора Аустрије у Србији Њ.Е. др Јоханеса Ајгнера граду Пожаревцу где је у његову част најпре приређен пријем у свечаној сали Градског здања.

Пријем амбасадора

Пријем амбасадора

Ово је била прва посета амбасадора Ајгнера Пожаревцу а разлог није чисто протоколаран, већ је садржао и састанак на коме се говорило о облицима могуће сарадње између града и амбасаде Републике Аустрије. Главна тема била првредна сарадња, односно подстицај доласку инвеститора у Пожаревац.

На пријему се амбасадору и његовим сарадницима обратио градоначелник Пожаревца Бане Спасовић који им је пожелео добородошлицу рекавши:

– Поред Неготинске Крајине, наш округ има највећи број својих грађана на привременом раду као и студијама у Бечу и осталим градовима. Поносни смо на њихов статус сјајних студената и добрих и посвећених радника који уживају у Вашој земљи. Ваша екселенцијо, дозволите ми да Вам се у њихово име захвалим на гостопримству које им Аустрија пружа, казао је Спасовић и у наставку говорио и о конкретнијим облицима сарадње.

Ambasador_1

Није тајна да смо у Пожаревцу у последње време дали себи задатак да значајно побољшамо привредни амбијент и привучемо приватне инвеститоре, како домаће тако и оне из иностранства. Инспирисани, између осталог, и организацијом аустријске привреде чије су нам постулате пренели наши суграђани који су власници фирми у Бечу, намера нам је да и кроз нашу будућу сарадњу имплементирамо још више искустава из Ваше државе, додао је градоначелник Спасовић.

Амбасадор Ајгнер се захвалио на лепим речима и напоменуо да је  свестан значаја радника из Србије и нарочито овог краја који су учествовали у  изградњи његове државе још од шездесетих година прошлог века.

Ambasador_2

-Ове године обележавамо 50 година од како је потписан  међудржавни уговор између Аустрије и синдикатима тадашње СФРЈ о  доласку радне снаге. То је помогло мојој земљи да се оснажи али не  заборавимо да је тим путем много новца дошло и у вашу земљу тако  да се процењује да годишње 300 милиона евра дијаспора донесе у  Србију. Данас ћемо разговарати о многим темама а једна од њих ће  бити и јачање везе између Пожаревца, Аустрије и Ваше дијаспоре,

Високи гост је изразио своју импресионираност извођењем аустријске националне химне коју је на пријему маестрално извео Градски женски хор „Барили“ под управом диригенткиње Каталин Тасић.

Пријем амбасадора и посете културним установама

Пријем амбасадора и посете културним установама

Ambasador_4

Ambasador_5

Ambasador_6

Након пријема и садржајног састанка, градоначелник Спасовић са сарадницима организовао је за госте обилазак Народног музеја Пожаревац, етно парка и спомен обележја и „Пожаревачки мир“ на брду Тулби.

Подели са другима: Facebook Twitter