Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Ambasador Indonezije posetio Požarevac

Nastavak zbližavanja sa dalekom zemljom

Poseta Požarevcu gostiju iz daleke Indonezije predstavlja nastavak saradnje koju je ovaj grad već započeo sa tom dalekom zemljom. Predsednik Skupštine grada Požarevca Bane Spasović je u svečanoj sali Gradskog zdanja priredio prijem za ambasadora Republike Indonezije Hari Kandua kao i predstavnike Društva srpsko-indonežanskog prijateljstva „Nusantara“. Pre dolaska u Požarevac gosti su obišli arheološki lokalitet Viminacijum.

Doprinos zbližavanju dvaju naroda

Doprinos zbližavanju dvaju naroda

Poželevši im dobrodošlicu Bane Spasović je rekao:

-Drago mi je što ste u sklopu obilaska naše zemlje došli i do ovog kraja koga karakterišu mnoge znamenitosti, događaji i ljudi. Kao što ste mogli da vidite, još su stari Rimljani shvatili geografski i svaki drugi značaj ovog kraja. Požarevac je i u prošlosti, još od rimskog perioda, bio lokacija gde su se ljudi rado doseljavali. Sve navedeno daje mogućnost našem gradu da se diči i Požarevačkim mirom, ovim gradskim zdanjem, ergelom „LJubičevo“, kao i mnogi poznatim sugrađanima koji su bili poznate istorijske ličnosti. Siguran sam da jedan obilazak nije dovoljan da upoznate sve znamenitosti našeg kraja, rekao je Spasović i pozvao goste iz Indonezije da Požarevac posete i tokom LJubičevskih konjičkih igara.

Doprinos zbližavanju dvaju naroda

Doprinos zbližavanju dvaju naroda

Prisutnima se potom obratio Marko Jelić, predsednik Društva srpsko-indonežanskog prijateljstva „Nusantara“ podsećajući da je ovo prijateljska poseta indonežanskog ambasadora Požarevcu i da su među gostima i predstavnici indonežanske kompanije sa kojim domaćini u budućnosti mogu razgovarati i o mogućoj saradnji: -Sa nama su i predstavnici firme „Indo Serbian food“ koji sve ozbiljnije i više investiraju u našu zemlju i pozivam grad Požarevac da ostvari kontakt i možda i u narednom periodu bude predmet interesovanja njihovih privrednika“.

Hor „Barili” ambasador Požarevca

Gradski hor „Barili” je imao čast i veliko priznanje od strane ambasade Republike Indonezije u Beogradu da nastupi na svečanom prijemu povodom Dana nezavisnosti 2013. godine  a rukovodstvo hora je imalo privilegiju da bude gost ove ambasade u mnogim svečanim prilikama, podsetila je ovom prilikom dirigent hora prof. mr Katalin Tasić i istakla:

-Drago mi je što sam u prilici da vam uzvratim gostoprimstvo posebno u godini kada se obeležava 70 godina od nezavisnosti Republike Indonezije. Dočekali smo vas sa predivnom nacionalnom indonežanskom himnom koju smo svi veoma zavoleli  i otpevali je u želji da se osećate kao da ste među svojima i da znate da je ovo i vaša kuća gde ćete uvek biti dobrodošli.”

NJegova ekselencija Hari Kandu ambasador Indonezije u Srbiji zahvalio je domaćinima na gostoprimstvu i najavio da će Požarevac ponovo posetiti. U znak sećanja na današnji susret predsednik Skupštine grada, Bane Spasović uručio mu je prigodan poklon-knjigu o Srbiji prisetivši se svog susreta sa prethodnim ambasadorom ove zemlje na Sajmu turizma u Beogradu kada su započeli razgovore o raznovrsnim oblicima saradnje od kulturne do privredne. Ambasador Kandu je uzvratio prigodnim darom.

Doprinos zbližavanju dvaju naroda

Doprinos zbližavanju dvaju naroda

Indonezija je država sa kojom Srbija, kao i nekadašnja SFRJ ima tradicionalno iskrene prijateljske odnose. Poslednjih dve decenije njena ekonomija spada u red onih koje se najbrže razvijaju u svetu i koja je velika destinacija za strane investitore. Indonežani su takođe počeli da investiraju u inostranstvu, a u Srbiji ih najviše interesuju investicije u proizvodnju hrane. Ova  poseta bila je i lepa prilika da simpatični Indonežani bliže upoznaju Požarevac a, prema njihovim kazivanjima, iskreno su oduševljeni mnogim vrednostima koje ovaj kraj poseduje. U programu povodom prijema za goste iz Indonezije učestvovao je Gradski ženski hor „Barili“. Prikazan je i film o Požarevcu.

poseta_indonezija_2