Почетак » Актуелно » О Граду
 

Амбасадор Израела посетио Пожаревац

Велике сличности народа и могућности сарадње

Амбасадор Израела у Београду Њ. Е. Јосеф Леви посетио је Пожаревац а примарни разлог били су разговори о могућностима сарадње у разноврсним областима.

Амбасадор са домаћинима

Амбасадор са домаћинима

Председник Скупштине града Пожаревца Бане Спасовић, са сарадницима, уприличио је пријем у свечаној сали Градског здања за амбасадора Израела у Београду Њ. Е. Јосефа Левија. Поздрављајући госте, Спасовић је указао на сличности између народа Србије и Израела и изразио наду да ће се остварити сарадња између ова два народа.

Ambasador_1

-Поштовани пријатељи, на самом почетку имам изразито задовољство да пожелим добродошлицу у наш град амбасадору Израела Његовој Екселенцији Јосефу Левију  и његовом заменику, рекао је Спасовић. Раширених руку дочекујемо вас у Градском здању, поносу Пожаревца али и читавог Браничевског округа.

Ови Свечани салони су у својој историји заједно са градским челницима угостили представнике многих народа, али данашњу посету свакако убрајамо медју посебне. Ово не изговарам куртоазно већ због чињенице да су наша два народа претрпела највеће жртве у борби чији су једини циљеви били слобода, независност и демократија.

Ambasador_4

Спомен плоча страдалим Јеврејима

Спомен плоча страдалим Јеврејима

Оно што нас карактерише је јединство у критичним ситуацијама и временима када је угрожен биолошки опстанак. И даље се поносимо Косовским бојем, Албанском голготом, пробојем Солунског фронта, одлучним НЕ фашистима, те због свега тога сматрамо да вас најбоље разумемо у вашем страдању и увек поновном издизању.

Ambasador_3

Овакви сусрети служе да се подсетимо ове везе, назначимо наше сличности и уважимо разлике које постоје међу нама. Драги пријатељи, уверен сам да и ви делите наше мишљење и емоције, те због тога будућу сарадњу не доводим у питање. Импресиониран доприносом вашег народа из области науке, културе, савремених технологија и економије које и сами имамо те упорност као заједничке црте успех,  не може и не сме изостати.

У ситуацији у којој се Србија данас налази просто је недопустиво да у нашем развоју погрешимо у избору једног од партнера, тако да се радујемо и много очекујемо од будућих пројеката са народом Израела. Уколико погледамо уназад кроз историју и сетимо се достигнућа великана попут  Ајнштајна, Фројда, Поланског или Ане Франк са једне и Тесле, Пупина, Кустурице или Новака Ђоковића са друге стране, даје нам за право да свака сарадња, базирана на међусобном уважавању мора да пружи  резултате. Не желећи да одузимам превише времена а унапред се радујући наредном сусрету желим да поручим са овог места Живела Србија – Живео Израел“.

Ambasador_5

Израелски амбасадор, који је први пут боравио у Пожаревцу, нагласио је да је одушевљен гостопримством домаћина, лепотама града, Градског здања и певањем Градског женског хора „Барили“ који је, поред српске химне, интонирао и химну Израела и њихову традиционалну песму „Златни Јерусалим“, а потом је истакао да дели мишљење председника Спасовића да ова два народа имају бројне сличности и да ће сигурно остварити сарадњу на разноврсним пољима.

Након свечаног пријема уследио је састанак делегације амбасаде Израела, домаћина и привредника из Пожаревца коме су, поред осталих, присуствовали и представници из ТЕ-КО Костолац, „Бамбија” и предузећа „Филип”. На састанку се разговарало о могућностима сарадње, првенствено у области  економије, пољопривреде и туризма, међутим, пошто састанак није био отворен за медије, остали смо ускраћени за информацију да ли је нешто конкретно договорено.

Делегација амбасаде Израела искористила је ову прилику и да посети Спомен парк „Чачалицу“ где је својевремено постављена спомен плоча посвећена Јеврејима – житељима Пожаревца страдалим у холокаусту током Другог светског рата.

Подели са другима: Facebook Twitter