Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Ambasador Izraela posetio Požarevac

Velike sličnosti naroda i mogućnosti saradnje

Ambasador Izraela u Beogradu Nj. E. Josef Levi posetio je Požarevac a primarni razlog bili su razgovori o mogućnostima saradnje u raznovrsnim oblastima.

Ambasador sa domaćinima

Ambasador sa domaćinima

Predsednik Skupštine grada Požarevca Bane Spasović, sa saradnicima, upriličio je prijem u svečanoj sali Gradskog zdanja za ambasadora Izraela u Beogradu Nj. E. Josefa Levija. Pozdravljajući goste, Spasović je ukazao na sličnosti između naroda Srbije i Izraela i izrazio nadu da će se ostvariti saradnja između ova dva naroda.

Ambasador_1

-Poštovani prijatelji, na samom početku imam izrazito zadovoljstvo da poželim dobrodošlicu u naš grad ambasadoru Izraela Njegovoj Ekselenciji Josefu Leviju  i njegovom zameniku, rekao je Spasović. Raširenih ruku dočekujemo vas u Gradskom zdanju, ponosu Požarevca ali i čitavog Braničevskog okruga.

Ovi Svečani saloni su u svojoj istoriji zajedno sa gradskim čelnicima ugostili predstavnike mnogih naroda, ali današnju posetu svakako ubrajamo medju posebne. Ovo ne izgovaram kurtoazno već zbog činjenice da su naša dva naroda pretrpela najveće žrtve u borbi čiji su jedini ciljevi bili sloboda, nezavisnost i demokratija.

Ambasador_4

Spomen ploča stradalim Jevrejima

Spomen ploča stradalim Jevrejima

Ono što nas karakteriše je jedinstvo u kritičnim situacijama i vremenima kada je ugrožen biološki opstanak. I dalje se ponosimo Kosovskim bojem, Albanskom golgotom, probojem Solunskog fronta, odlučnim NE fašistima, te zbog svega toga smatramo da vas najbolje razumemo u vašem stradanju i uvek ponovnom izdizanju.

Ambasador_3

Ovakvi susreti služe da se podsetimo ove veze, naznačimo naše sličnosti i uvažimo razlike koje postoje među nama. Dragi prijatelji, uveren sam da i vi delite naše mišljenje i emocije, te zbog toga buduću saradnju ne dovodim u pitanje. Impresioniran doprinosom vašeg naroda iz oblasti nauke, kulture, savremenih tehnologija i ekonomije koje i sami imamo te upornost kao zajedničke crte uspeh,  ne može i ne sme izostati.

U situaciji u kojoj se Srbija danas nalazi prosto je nedopustivo da u našem razvoju pogrešimo u izboru jednog od partnera, tako da se radujemo i mnogo očekujemo od budućih projekata sa narodom Izraela. Ukoliko pogledamo unazad kroz istoriju i setimo se dostignuća velikana poput  Ajnštajna, Frojda, Polanskog ili Ane Frank sa jedne i Tesle, Pupina, Kusturice ili Novaka Đokovića sa druge strane, daje nam za pravo da svaka saradnja, bazirana na međusobnom uvažavanju mora da pruži  rezultate. Ne želeći da oduzimam previše vremena a unapred se radujući narednom susretu želim da poručim sa ovog mesta Živela Srbija – Živeo Izrael“.

Ambasador_5

Izraelski ambasador, koji je prvi put boravio u Požarevcu, naglasio je da je oduševljen gostoprimstvom domaćina, lepotama grada, Gradskog zdanja i pevanjem Gradskog ženskog hora „Barili“ koji je, pored srpske himne, intonirao i himnu Izraela i njihovu tradicionalnu pesmu „Zlatni Jerusalim“, a potom je istakao da deli mišljenje predsednika Spasovića da ova dva naroda imaju brojne sličnosti i da će sigurno ostvariti saradnju na raznovrsnim poljima.

Nakon svečanog prijema usledio je sastanak delegacije ambasade Izraela, domaćina i privrednika iz Požarevca kome su, pored ostalih, prisustvovali i predstavnici iz TE-KO Kostolac, „Bambija” i preduzeća „Filip”. Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima saradnje, prvenstveno u oblasti  ekonomije, poljoprivrede i turizma, međutim, pošto sastanak nije bio otvoren za medije, ostali smo uskraćeni za informaciju da li je nešto konkretno dogovoreno.

Delegacija ambasade Izraela iskoristila je ovu priliku i da poseti Spomen park „Čačalicu“ gde je svojevremeno postavljena spomen ploča posvećena Jevrejima – žiteljima Požarevca stradalim u holokaustu tokom Drugog svetskog rata.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter