Почетак » Актуелно
 

Амбасадор Турске посетио Пожаревац и будућу фабрику турске компаније Ringlesan

Амбасадор Турске Танжу Билгич обишао је данас стару шећерану у Пожаревцу и хале у којима турска фирма Ringlesan планира да покрене производњу одеће. Отварање фабрике биће на пролеће и ту ће се запослити 1.070 радника.

Према речима амбасадора Танжу Билгича економска сарадња Србије и Турске је на високом нивоу и она се свакодневно подиже. Србија је као партнер изабрана због географског положаја и трговинског споразума са Русијом, као и због добро обучене радне снаге. Његова екселенција Танжу Билгич је овом приликом рекао да му је драго што је посетио Пожаревац и што се оставрује једна овако добра сарадња.

Већински власник турског предузећа, Орхан Озгур каже да у Турској Ringlesan има око 4.000 радника и једну фабрику у Алжиру. Претежно ради извоз за Европу и Америку. Он је најавио обуку за будуће раднике и додао како је план запошљавање 1.070 радника. Производиће се одећа за извоз, реч је о брендовима Пума и Адидас. Он је похвалио локалну самоуправу на ажурности и кооперативности.

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић каже да очекује да у врло кратком року производни погон почне са радом.

„Да запослимо првих 1.000 суграђана, што се није десило деценијама“, рекао је Спасовић.

Он је навео и да би најнижа зарада будућих запослених требало да буде 20 одсто виша од минималне зараде у републици.

Спасовић сматра да Пожаревац има квалификовану радну снагу. Најавио је могућност да се у граду наредне године отвори текстилно одељење у коме ће се вршити обука.

Додао је још да је град помогао колико је у његовој моћи да се реализује ова инвестиција, док је унутрашњост фабрике уредила фирма Ringlesan.

Град Пожаревац је 2015. године купио стару фабрику шећера. Прошле године је извршено прикључивање на постојећу комуналну инфраструктуру. Уређене су површине око фабрике и уложено је у поправку хале у којој ће радити турска фирма. У наредном периоду би требало да се изгради трафостаница за несметано снабдевање електричном енергијом и доведе гасна инсталација, закључио је Спасовић.

Пре обиласка фирме у Свечаним салонима градског здања је уприличен пријем за амбасадора Турске. Након извођења химни Турске и Србије од стране Градског женског хора Барили, присутнима се обратио градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић следећим речима:

“Дани који су иза нас, уче нас да је напредак и развој сарадње две државе могућ само уз поглед који је уперен у будуће месеце, године и деценије. Желео бих да као светао пример и потврду ових речи узмем управо недавну посету председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана нашој Србији.

Уверен сам да су везе две земље, које су тада ојачане захваљујући првом човеку Турске и председнику Републике Србије Александру Вучићу, прерасле и у пријатељске и да су увелико допринеле и једном од повода ове, за Пожаревац, изузетно значајне посете.

Језик економије и контакте пословног света дипломатија и политика морају да прате и да искористе сваку прилику да им у томе помогну. Ми, као локална самоуправа која није дуго на власти, ову лекцију смо схватили као најважнију коју морамо да савладамо, и мишљења сам да су ово једни од првих резултата.

Боравак и прве контакте са турском компанијом чије ћемо будуће производне погоне касније обићи, схватили смо као велику шансу да наше људе упослимо, локалну али и економију читаве државе ојачамо али и дамо још један допринос.“

Амбасадор Турске Танџу Билгич се захвалио на топлој добродошлици и срдачном пријему. Танжу је рекао да је задовољан што је коначно дошао у Пожаревац, град за који је много пута чуо, али није имао прилике да дође до сада.

На крају посете амбасадор је са домаћинима обишао комплекс Пожаревачког мира где ће се следеће године обележити 300 година од потписивања Пожаревачког мира.

Подели са другима: Facebook Twitter