Početak » Aktuelno
 

Ambasador Turske posetio Požarevac i buduću fabriku turske kompanije Ringlesan

Ambasador Turske Tanžu Bilgič obišao je danas staru šećeranu u Požarevcu i hale u kojima turska firma Ringlesan planira da pokrene proizvodnju odeće. Otvaranje fabrike biće na proleće i tu će se zaposliti 1.070 radnika.

Prema rečima ambasadora Tanžu Bilgiča ekonomska saradnja Srbije i Turske je na visokom nivou i ona se svakodnevno podiže. Srbija je kao partner izabrana zbog geografskog položaja i trgovinskog sporazuma sa Rusijom, kao i zbog dobro obučene radne snage. Njegova ekselencija Tanžu Bilgič je ovom prilikom rekao da mu je drago što je posetio Požarevac i što se ostavruje jedna ovako dobra saradnja.

Većinski vlasnik turskog preduzeća, Orhan Ozgur kaže da u Turskoj Ringlesan ima oko 4.000 radnika i jednu fabriku u Alžiru. Pretežno radi izvoz za Evropu i Ameriku. On je najavio obuku za buduće radnike i dodao kako je plan zapošljavanje 1.070 radnika. Proizvodiće se odeća za izvoz, reč je o brendovima Puma i Adidas. On je pohvalio lokalnu samoupravu na ažurnosti i kooperativnosti.

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović kaže da očekuje da u vrlo kratkom roku proizvodni pogon počne sa radom.

„Da zaposlimo prvih 1.000 sugrađana, što se nije desilo decenijama“, rekao je Spasović.

On je naveo i da bi najniža zarada budućih zaposlenih trebalo da bude 20 odsto viša od minimalne zarade u republici.

Spasović smatra da Požarevac ima kvalifikovanu radnu snagu. Najavio je mogućnost da se u gradu naredne godine otvori tekstilno odeljenje u kome će se vršiti obuka.

Dodao je još da je grad pomogao koliko je u njegovoj moći da se realizuje ova investicija, dok je unutrašnjost fabrike uredila firma Ringlesan.

Grad Požarevac je 2015. godine kupio staru fabriku šećera. Prošle godine je izvršeno priključivanje na postojeću komunalnu infrastrukturu. Uređene su površine oko fabrike i uloženo je u popravku hale u kojoj će raditi turska firma. U narednom periodu bi trebalo da se izgradi trafostanica za nesmetano snabdevanje električnom energijom i dovede gasna instalacija, zaključio je Spasović.

Pre obilaska firme u Svečanim salonima gradskog zdanja je upriličen prijem za ambasadora Turske. Nakon izvođenja himni Turske i Srbije od strane Gradskog ženskog hora Barili, prisutnima se obratio gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović sledećim rečima:

“Dani koji su iza nas, uče nas da je napredak i razvoj saradnje dve države moguć samo uz pogled koji je uperen u buduće mesece, godine i decenije. Želeo bih da kao svetao primer i potvrdu ovih reči uzmem upravo nedavnu posetu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana našoj Srbiji.

Uveren sam da su veze dve zemlje, koje su tada ojačane zahvaljujući prvom čoveku Turske i predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, prerasle i u prijateljske i da su uveliko doprinele i jednom od povoda ove, za Požarevac, izuzetno značajne posete.

Jezik ekonomije i kontakte poslovnog sveta diplomatija i politika moraju da prate i da iskoriste svaku priliku da im u tome pomognu. Mi, kao lokalna samouprava koja nije dugo na vlasti, ovu lekciju smo shvatili kao najvažniju koju moramo da savladamo, i mišljenja sam da su ovo jedni od prvih rezultata.

Boravak i prve kontakte sa turskom kompanijom čije ćemo buduće proizvodne pogone kasnije obići, shvatili smo kao veliku šansu da naše ljude uposlimo, lokalnu ali i ekonomiju čitave države ojačamo ali i damo još jedan doprinos.“

Ambasador Turske Tandžu Bilgič se zahvalio na toploj dobrodošlici i srdačnom prijemu. Tanžu je rekao da je zadovoljan što je konačno došao u Požarevac, grad za koji je mnogo puta čuo, ali nije imao prilike da dođe do sada.

Na kraju posete ambasador je sa domaćinima obišao kompleks Požarevačkog mira gde će se sledeće godine obeležiti 300 godina od potpisivanja Požarevačkog mira.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter