Почетак » Актуелно » О Граду
 

Асфалтирање улица у Пожаревцу

Данас су градоначелник Пожаревца Бане Спасовић и његов заменик Саша Павловић обишли поједине улице у Пожаревцу које се тренутно асфалтирају, међу којима и две важне саобраћајнице, Шумадијску улицу и Кнез Милошев Венац.

ulice_3

У обиласку су, поред представника медија још били и чланови Градског већа Драган Костић и Срђан Радовановић. Сви заједно су најпре погледали радове на улицама у МЗ Сопот, и то Словенска, Кадињача и улица Максим Горког. На градилишту је тим градоначелника затекао и заменика директора Дирекције за изградњу града Пожаревца Бојана Живковића који је напоменуо да су поменуте улице плански рађене и одабране како би се умањио проблем бујичних киша.

ulice_2

ulice_11

– Овај део града нема кишну канализацију али смо у фази пројектовања северног кишног колектора који ће кренути од Брежанског канала, па преко Бурјана, Радне Мале и Сопота како би са Сопотске греде покупио све ове воде које праве проблем грађанима. – казао је Живковић.

Градоначелник је на овој локацији подсетио да је површина радова у Сопоту која се асфалтира у ове три улице укупно око 2.000 метара квадратинх, око 700 метара, и додао да не постоји месна заједница, било у селу или у граду у којој се не ради нека од улица, или уводи топлификациона мрежа или поставља канализација, наводећи да се о томе строго водило рачуна.

Након Сопота, градоначелник је обишао једну од важнијих пожаревачких улица, Кнез Милошев Венац, која се, по речима Сање Ивковић која обавља стручни надзор испред Дирекције за изградњу града Пожаревца, ради по апсолутно свим правилима струке

– Саобраћајна конструкција предвиђена за овакво коловозно оптерећење предвиђа рушење постојеће коловозне конструкције, два слоја испод дебљине 25 и 20 сантиметра ризле као и два слоја асфалта што би требало да се ради на свим саобраћајницама, а не да то буде изузетак.  Дакле, носећи слој у дебљини од 8 сантиметра плус хабајући слој од асфалт бетона који ће овде бити имплементирани спречиће отварање ударних рупа и далеко продужити век трајање ове улице. – казала је Сања Ивковић.

 

– Бићу искрен, сметају ми неки злуради коментари у јавности да су овде цене, како они кажу напумпане. Сви ми би требали пре него што дајемо паушалне оцене да саслушамо реч стручњака, а од њих сам данас могао чути да овде имамо само између 50 и 60 сантиметра ископа, што значи да се ради максимално темељно и да овде никако не може бити реч о крпљењу. – казао је градоначелник и пред медијима позвао надзор да посебно обрате пажњу на нивелацију шахти јер је већ на неким локацијама раније примећено да нису одрађене по прописима, те је тамо дат начлог да се то исправи.

ulice_9

ulice_8

Потом су присутни обишли Шумадијску улицу, која се такође ради по угледу на КМ Венац, или још раније Косте Абрашевића, којајезавршена. Заједниочко за све набројане је то да им је спроведена и канализациона и топлификациона мрежа, тако да више неће бити разлога да се поново отвара.

У шумадијској улици изводимо радове на дужини од 525 метара, нова ширина коловоза биће 6,5 метара  а ширина тротоара биће у просеку око 2 метра. Новина је да ће тротоар бити од бехатон плоча, што ће овој улици дати и лепши визуелни ефекат. Дубина ископа варира и креће се од 40 па све до 70 сантиметара, што заједно са дебљином слоја камена од 45 сантиметра и асфалт у два слоја са 13 сантиметра чиниће ову улицу једном од најбољих у граду. – навео је Милош Ивановић, грађевински инжењер, испред ПЗП Пожаревац, које је и добило посао на реконструкцији Шумадијске улице. Вредност ових радова је око 30 милиона динара.

Подели са другима: Facebook Twitter