Почетак » Актуелно » О Граду
 

Атрактиван турнир у уличном баскету

Одлична организација првенства Србије у баскету 3×3

Изузетно атрактиван и разноврстан турнир у све популарнијем спорту – уличном баскету, одржан је на главном варошком тргу у Пожаревцу уз одличну организацију и задовољне посетиоце ове савремене игре која у читавом свету стиче све већу популарност. Иначе, реч је о званичном турниру који подржава ФИБА и носи бодове за светско првенство и ранг листу у такозвано баскету 3×3 – „три на три“. У организацији читавог догађаја, у име локалне самоуправе која је здушно подржала овај догађај, били су ангажовани чланови Градског већа Пожаревца Ана Миљанић и Иван Јовић.

Са турнира

Са турнира

Упркос високој температури, на две савремено опремљене подлоге постављене на Тргу ослобођења, надметање је окупило више од стотину младих кошаркаша. Занимљив спортски хепенинг, од преподневних сати па све до финалног меча одржаног око 22 сата, пратило је више хиљада посетилаца.

Сам почетак улепшале су чланице пожаревачког плесног клуба „Ројал“, а затим је отпочело надметање.  Младићи су били подељени у три категорије: у групи „Сениори ПРО“, играле су четири екипе. „Сениори рекреатива“ група и јуниори рођени 1998. и 1999. године организовани су у једну групу коју је чинило осам екипа. Иначе, највећи број екипа – 19, било је у категорији коју су чинили играчи млађи од 16 година.

Када је о конкуренцији  девојака реч,  овде се играло се у две категорије. У категорији „Qуеен ПРО“ снаге су одмериле четири екипе а код млађих  девојака било је девет екипа.

Победници по категоријама добили су броје награде, док је највише пажње привукао финални меч у конкуренцији Сениор ПРО у коме су се састале екипе „Нови Сад 3×3“ из истоименог града и „Пицерије Теос“ из Пожаревца. Новосађани су овај пут били бољи и пласирали се  за финални турнир Првенства  Србије 3×3, који се игра 20. августа у Београду. Победник београдског  турнира представљаће Србију на Европском првенству у Лозани.

Са турнира

Са турнира

Иначе, 3×3 је нови спорт настао из кошарке али има потпуно друга правила. Сматра се једним од најпризнатијих урбаних спортова у свету, заступљен на Олимпијским играма младих, на европским и азијским играма, док ФИБА инсистира да се нађе и у званичном делу Олимпијских игара 2020. године.

Организатори турнира уличног баскета „3×3“ у оквиру Рода Првенства, уз Кошаркашки савез Србије, били су град Пожаревац, Културно-спортски центар „Пожаревац“ уз подршку Туристичке организације града Пожаревца и Кошаркашког клуба Пожаревац, док су се за награде побринули бројни донатори што је допринело изванредном успеху читавог догађаја и широј афирмацији града домаћина.

Подели са другима: Facebook Twitter