Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Atraktivan turnir u uličnom basketu

Odlična organizacija prvenstva Srbije u basketu 3×3

Izuzetno atraktivan i raznovrstan turnir u sve popularnijem sportu – uličnom basketu, održan je na glavnom varoškom trgu u Požarevcu uz odličnu organizaciju i zadovoljne posetioce ove savremene igre koja u čitavom svetu stiče sve veću popularnost. Inače, reč je o zvaničnom turniru koji podržava FIBA i nosi bodove za svetsko prvenstvo i rang listu u takozvano basketu 3×3 – „tri na tri“. U organizaciji čitavog događaja, u ime lokalne samouprave koja je zdušno podržala ovaj događaj, bili su angažovani članovi Gradskog veća Požarevca Ana Miljanić i Ivan Jović.

Sa turnira

Sa turnira

Uprkos visokoj temperaturi, na dve savremeno opremljene podloge postavljene na Trgu oslobođenja, nadmetanje je okupilo više od stotinu mladih košarkaša. Zanimljiv sportski hepening, od prepodnevnih sati pa sve do finalnog meča održanog oko 22 sata, pratilo je više hiljada posetilaca.

Sam početak ulepšale su članice požarevačkog plesnog kluba „Rojal“, a zatim je otpočelo nadmetanje.  Mladići su bili podeljeni u tri kategorije: u grupi „Seniori PRO“, igrale su četiri ekipe. „Seniori rekreativa“ grupa i juniori rođeni 1998. i 1999. godine organizovani su u jednu grupu koju je činilo osam ekipa. Inače, najveći broj ekipa – 19, bilo je u kategoriji koju su činili igrači mlađi od 16 godina.

Kada je o konkurenciji  devojaka reč,  ovde se igralo se u dve kategorije. U kategoriji „Queen PRO“ snage su odmerile četiri ekipe a kod mlađih  devojaka bilo je devet ekipa.

Pobednici po kategorijama dobili su broje nagrade, dok je najviše pažnje privukao finalni meč u konkurenciji Senior PRO u kome su se sastale ekipe „Novi Sad 3×3“ iz istoimenog grada i „Picerije Teos“ iz Požarevca. Novosađani su ovaj put bili bolji i plasirali se  za finalni turnir Prvenstva  Srbije 3×3, koji se igra 20. avgusta u Beogradu. Pobednik beogradskog  turnira predstavljaće Srbiju na Evropskom prvenstvu u Lozani.

Sa turnira

Sa turnira

Inače, 3×3 je novi sport nastao iz košarke ali ima potpuno druga pravila. Smatra se jednim od najpriznatijih urbanih sportova u svetu, zastupljen na Olimpijskim igrama mladih, na evropskim i azijskim igrama, dok FIBA insistira da se nađe i u zvaničnom delu Olimpijskih igara 2020. godine.

Organizatori turnira uličnog basketa „3×3“ u okviru Roda Prvenstva, uz Košarkaški savez Srbije, bili su grad Požarevac, Kulturno-sportski centar „Požarevac“ uz podršku Turističke organizacije grada Požarevca i Košarkaškog kluba Požarevac, dok su se za nagrade pobrinuli brojni donatori što je doprinelo izvanrednom uspehu čitavog događaja i široj afirmaciji grada domaćina.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter