Почетак » Актуелно » О Граду
 

„Балкане мој“

Одржана ликовна колонија у Пожаревцу

У организацији Удружења ликовних стваралаца „Ђура Јакшић“ из Пожаревца одржана је 10. по реду Ликовна колонија „Балкане мој“, чији је један од основних циљева да се подигне културни ниво у граду Пожаревцу и целом региону. Наиме, учешћем у Колонији не промовишу се само месни сликари којима је ово једини излаз у свет, већ и страни уметници из различитих крајева Европе.

Учесници Колоније

Учесници Колоније

Током одржавања ове културне манифестације, уметници су прославили и четворогодишњицу постојања Ликовне колоније „Пожаревац у очима сликара“.

Приликом свечаног отварања Колоније, име локалане самоуправе, присутнима се најпре обратио члан Градског већа задужен за локални економски развој, ЕУ фондове и дијаспору Марко Савић. Он је истакао да су ликовне колоније „Балкане мој“ и „Пожаревац у очима уметника“ до сада изнедриле мноштво слика. ДоживЉај који у сусрету са њима добијају уметници са различитих континената, како каже Савић, само може да поспеши поетски дух који ово поднебље крије у себи, али кога показује свакоме ко жели да га види.

Снежана Милошевић, директорка Педагошко- образовне агенције „Кодекс“ поклонила је уметничку слику споменика кнезу Милошу Обреновићу, који се налази у парку испред Градског здања, председнику Скупштине града Пожаревца Банету Спасовићу.

Милош на поклон

Милош на поклон

Она је  истакла је да су Људи у данашњици заборавили шта је суштина живота. Како каже, чудно је што можемо да пошаЉемо човека на Месец, али нам зато представЉа проблем да пређемо преко пута и упознамо се са новим комшијом. Напомиње да тмурну слику створену предрасудама о нашој воЉеној Србији, демантује учешће великог броја сликара са свих меридијана овде у Пожаревцу: из Русије, Белорусије, Израела, Мексика, Индије, Молдавије, затим из Црне Горе, Хрватске, Македоније, Словеније, Немачке, Холандије, Украјине, Босне и Херцеговине.