Početak » Aktuelno » O Gradu
 

„Balkane moj“

Održana likovna kolonija u Požarevcu

U organizaciji Udruženja likovnih stvaralaca „Đura Jakšić“ iz Požarevca održana je 10. po redu Likovna kolonija „Balkane moj“, čiji je jedan od osnovnih ciljeva da se podigne kulturni nivo u gradu Požarevcu i celom regionu. Naime, učešćem u Koloniji ne promovišu se samo mesni slikari kojima je ovo jedini izlaz u svet, već i strani umetnici iz različitih krajeva Evrope.

Učesnici Kolonije

Učesnici Kolonije

Tokom održavanja ove kulturne manifestacije, umetnici su proslavili i četvorogodišnjicu postojanja Likovne kolonije „Požarevac u očima slikara“.

Prilikom svečanog otvaranja Kolonije, ime lokalane samouprave, prisutnima se najpre obratio član Gradskog veća zadužen za lokalni ekonomski razvoj, EU fondove i dijasporu Marko Savić. On je istakao da su likovne kolonije „Balkane moj“ i „Požarevac u očima umetnika“ do sada iznedrile mnoštvo slika. DoživLjaj koji u susretu sa njima dobijaju umetnici sa različitih kontinenata, kako kaže Savić, samo može da pospeši poetski duh koji ovo podneblje krije u sebi, ali koga pokazuje svakome ko želi da ga vidi.

Snežana Milošević, direktorka Pedagoško- obrazovne agencije „Kodeks“ poklonila je umetničku sliku spomenika knezu Milošu Obrenoviću, koji se nalazi u parku ispred Gradskog zdanja, predsedniku Skupštine grada Požarevca Banetu Spasoviću.

Miloš na poklon

Miloš na poklon

Ona je  istakla je da su Ljudi u današnjici zaboravili šta je suština života. Kako kaže, čudno je što možemo da pošaLjemo čoveka na Mesec, ali nam zato predstavLja problem da pređemo preko puta i upoznamo se sa novim komšijom. Napominje da tmurnu sliku stvorenu predrasudama o našoj voLjenoj Srbiji, demantuje učešće velikog broja slikara sa svih meridijana ovde u Požarevcu: iz Rusije, Belorusije, Izraela, Meksika, Indije, Moldavije, zatim iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Nemačke, Holandije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter