Početak » Aktuelno
 

Centar grada u očima stručnjaka

Na iznenađenje svih, u sredu uveče su, u prostorijama podruma Narodne biblioteke u Požarevcu, prezentovana idejna rešenja i predlozi za uređenje centralnog gradskog jezgra.

pozarevac_1
Grupa stručnjaka i studenata iz oblasti pejzažne arhitekture, arhitekture, urban dizajna, urbanizma i prostornog planiranja je predstavila svoja idejna rešenja nakon petodnevne kreativne radionice koja je održana u Požarevcu. Zadatak dvadeset pet stručnjaka iz pomenutih oblasti, koji su došli sa prostora širom Srbije i Evrope, bio je da osete duh i arhitekturu Požarevca i Požarevljana i da pronađu rešenja koja bi odgovorila na istinske potrebe stanovništva.
Na radionici je predstavljeno ukupno 8 različitih rešenja, koja su sadržala i neke potpuno nove koncepte za regulisanje saobraćaja. Većina je uvidela da bi najbolje rešenja za Tabačku čaršiju i Trg oslobođenja bio koncept baziran na integrisanom saobraćaju, po kome prednost imaju pešaci i biciklisti, dok je kolski saobraćaj potpuno usporen. U strogom centru grada je predviđeno mnogo više zelenila, savremenog mobilijara i igrališta za decu, kako bi jezgro grada živelo punim životom.

pozarevac_2
-Ovo je početak u pronalaženju pravog projekta za preuređenje uže zone centra grada, istakla je savetnica gradonačelnika Svetlana Milutinović, organizatorka radionice.
Učesnici su, takođe, dali predloge kako se mogu urediti neki od potpuno zapuštenih delova grada, kao na primer Čikoša, Gradskog sokačeta, prolaza između parka i Tabačke čaršije i drugih lokaliteta.
Zgradom Načelstva su svi bili impresionirani i predlagali su da se potpuno istakne, kako sama arhitektura zgrade, tako i Gradski park, sa svojom karakterističnom parternom arhitekturom.
Prezentaciji su prisustvovali gradonačelnik Požarevca Bane Spasović, zamenik gradonačelnika Saša Pavlović, članovi gradskog veća, novinari, zainteresovani građani i stručna javnost.
Radionica je pomogla da se jasnije definišu projektni zadaci, koji su od velikog značaja za dalje planiranje i izradu projekata i planova.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter