Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Dan prosvetnih radnika obeležen gostovanjem umetnika iz Rusije

U Požarevcu je svečano obeležen Dan prosvetnih radnika a na Svečanoj akademiji gostovali su vrhunski umetnici iz Rusije.

rusi-akademija-5

Prijem poznatih umetnika Muzičke akademije Gnesini iz Moskve, zatim zamenika direktora Ruskog doma Vasilija Vladimiroviča Galaktinova kao i v. d. šefa Katedre za produkciju i menadžment scenskih umetnosti Rodionove Darje Genađevne, održan je u svečanoj sali Gradskog zdanja.

U ime Grada Požarevca, uvažene goste pozdravio je predsednik Skupštine grada Bojan Ilić poželevši im prijatan boravak u našem gradu.

Povodom Dana prosvetnih radnika i Novembarskih dana kulture u velikoj sali Centra za kulturu Požarevac, održana je Svečana akademija i koncert proslavljenog ansambla iz Rusije.

Studentskom himnom „Gaudeamus igitur” akademiju je otvorio hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

rusi-akademija-2

rusi-akademija-bane

Prisutnima se obratio gradonačelnik Požarevca Bane Spasović koji je tom prilikom rekao:

-Dragi prijatelji prosvetni radnici, dragi gosti iz Ruske Federacije, poštovani učenici… dobro došli. Pozdravljam Vas u ovom, za nas tako posebnom danu u kome se podsećamo važnosti prosvete, obrazovanja, nauke kao i kulture.

Svaki deo našeg života, kao i nas samih u manjoj ili većoj meri, oblikovali su naši učitelji, nastavnici, profesori…

Pozivam vas sada da se na trenutak podsetimo svog prvog učitelja ili učiteljice. Setimo se onih koji su na tom prvom času našeg prvog razreda osnovne škole svima nama izgledali kao nepresušni izvor znanja, osobe koja znaju sve na ovom svetu, … pa i malo više od toga.

Sada znam, a tada sam to samo predosećao, da posao učitelja jeste da nauči, ali i da izaziva, da stvori uzbuđenje kod dece pred novu lekciju, ali i da ih umiri pred pismeni zadatak. Puko prenošenje znanja je tako daleko od opisa posla dobrog učitelja, nastavnika ili profesora.

Smatram da svi oni koji su ikada stali pred decu u učionici, sebe mogu svrstati u prosvetne radnike tek kada u njihovim očima ugledaju kako ono seme znanja koje su posejali u te mlade umove krene da raste sve više i više. Zenice radoznalog učenika tada se rašire i u tom trenutku prosto osećate kako, dok se krećete kroz učionicu, taj pogled vas prati i traži da to znanje zalijete i time taj sjaj u očima rasplamsate novim podacima, novim rečima, brojevima, pesmama, datumima…Sve ovo pričam kao onaj ko je taj sjaj iznova i iznova u očima osećao, poglede ka svojoj učiteljici upućivao i kroz školovanje svaku reč vaših kolega upijao.

Zato ovu priliku, dragi požarevački učitelji, nastavnici i profesori koristim da sve one, koji i za trenutak zaborave, podsetim koliko je važan vaš poziv svakome od nas.

Kako znanje nema granica i poželjno je da se razmenjuje, tako će i Svečana akademija u kojoj povodom dana prosvetnih radnika i Novembarskih dana kulture nastupa obrazovna ustanova iz Rusije, muzička akademija Gnesini biti dragoceno iskustvo i veče za pamćenje svima nama, rekao je gradonačelnik Spasović.

rusi-akademija-3

Povodom Dana prosvetnih radnika dodeljena su 22 priznanja i novčane nagrade u iznosu od 15 hiljada dinara za ostvarene izuzetne rezultate u vaspitno obrazovnom radu, saradnji i razvoju obrazovanja. Povelja za životno delo i novčani iznos od 30 hiljada dinara dodeljena je učitelju u penziji Radomiru Šojanoviću.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter