Почетак » Актуелно » О Граду
 

Дан просветних радника обележен гостовањем уметника из Русије

У Пожаревцу је свечано обележен Дан просветних радника а на Свечаној академији гостовали су врхунски уметници из Русије.

rusi-akademija-5

Пријем познатих уметника Музичке академије Гнесини из Москве, затим заменика директора Руског дома Василија Владимировича Галактинова као и в. д. шефа Катедре за продукцију и менаџмент сценских уметности Родионове Дарје Генађевне, одржан је у свечаној сали Градског здања.

У име Града Пожаревца, уважене госте поздравио је председник Скупштине града Бојан Илић пожелевши им пријатан боравак у нашем граду.

Поводом Дана просветних радника и Новембарских дана културе у великој сали Центра за културу Пожаревац, одржана је Свечана академија и концерт прослављеног ансамбла из Русије.

Студентском химном „Гаудеамус игитур” академију је отворио хор Музичке школе „Стеван Мокрањац“.

rusi-akademija-2

rusi-akademija-bane

Присутнима се обратио градоначелник Пожаревца Бане Спасовић који је том приликом рекао:

-Драги пријатељи просветни радници, драги гости из Руске Федерације, поштовани ученици… добро дошли. Поздрављам Вас у овом, за нас тако посебном дану у коме се подсећамо важности просвете, образовања, науке као и културе.

Сваки део нашег живота, као и нас самих у мањој или већој мери, обликовали су наши учитељи, наставници, професори…

Позивам вас сада да се на тренутак подсетимо свог првог учитеља или учитељице. Сетимо се оних који су на том првом часу нашег првог разреда основне школе свима нама изгледали као непресушни извор знања, особе која знају све на овом свету, … па и мало више од тога.

Сада знам, а тада сам то само предосећао, да посао учитеља јесте да научи, али и да изазива, да створи узбуђење код деце пред нову лекцију, али и да их умири пред писмени задатак. Пуко преношење знања је тако далеко од описа посла доброг учитеља, наставника или професора.

Сматрам да сви они који су икада стали пред децу у учионици, себе могу сврстати у просветне раднике тек када у њиховим очима угледају како оно семе знања које су посејали у те младе умове крене да расте све више и више. Зенице радозналог ученика тада се рашире и у том тренутку просто осећате како, док се крећете кроз учионицу, тај поглед вас прати и тражи да то знање залијете и тиме тај сјај у очима распламсате новим подацима, новим речима, бројевима, песмама, датумима…Све ово причам као онај ко је тај сјај изнова и изнова у очима осећао, погледе ка својој учитељици упућивао и кроз школовање сваку реч ваших колега упијао.

Зато ову прилику, драги пожаревачки учитељи, наставници и професори користим да све оне, који и за тренутак забораве, подсетим колико је важан ваш позив свакоме од нас.

Како знање нема граница и пожељно је да се размењује, тако ће и Свечана академија у којој поводом дана просветних радника и Новембарских дана културе наступа образовна установа из Русије, музичка академија Гнесини бити драгоцено искуство и вече за памћење свима нама, рекао је градоначелник Спасовић.

rusi-akademija-3

Поводом Дана просветних радника додељена су 22 признања и новчане награде у износу од 15 хиљада динара за остварене изузетне резултате у васпитно образовном раду, сарадњи и развоју образовања. Повеља за животно дело и новчани износ од 30 хиљада динара додељена је учитељу у пензији Радомиру Шојановићу.

Подели са другима: Facebook Twitter