Почетак » Актуелно
 

Данас је министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије, Младен Шарчевић, посетио Градску општину Костолац и обишао Техничку школу са домом ученика “Никола Тесла“ и Основну школу “Јован Цвијић“

Министра и његове сараднике дочекали су градоначелник Пожаревца Бане Спасовић и председник Градске општине Костолац Иван Савић са сарадницима, са којима је Шарчевић одмах на почетку имао дватесетоминутни састанак.

Након тога, сви заједно упутили су се у костолачку техничку школу где их је директор Горан Несторовић упознао са новинама у школској инфраструктури.

Приказане су неке од реновираних учионица за теоријску и стручну наставу, али и хала за практичну наставу којом је, утисак је, министар Шарчевић био посебно импресиониран.

Након тога, одмах преко пута, у основној школи Јован Цвијић, делегацију из министарства Владе РС, дочекао је директор Серџо Крстаноски.

Он је у друштву руководства локалне самоуправе Пожаревца и Костолца приказао министру Шарчевићу реновирани објекат школе, о којој су сви током обиласка имали само речи хвале. Реновирана фасада, ходници, учионице, тоалети и фискултурна сала само су били део онога што краси овај школски објекат и чини га репрезентативним на нивоу читаве Србије па и шире.

Директор Крстаноски је на крају посете организовао кратак културно уметнички програм, током којег је за министра и све госте школски хор извео своју химну. Потом се испред школе директор Крстаноски захвалио на посети министру али и локалној самоуправи на помоћи:

– Школа има 1210 ученика, распоређених у 53 одељења а 109 стално запослених радника учествују у организацији рада школе. Овим пројектом средили смо све делове школе и ово је прави пример како локална самоуправа и град брину о својој деци која су наша будућност. – рекао је директор ОШ “Јован Цвијић“ Костолац, Серџо Крстаноски.

Присутнима се обратио и председник Градске општине Костолац Иван Савић, који је обећао да ће локална самоуправа и даље радити на развоју инфраструктуре како у области образовања тако и из осталих сфера.

Градоначелник Бане Спасовић је казао да је сигуран да ће се овим поводом у будућности још састајати, наговештавајући нова реновирања школских објеката на територији Града Пожаревца.

– Само уложена средства за обнављање и реконструкцију школа из градског буџета прошле године била су у висини од 100 милиона динара. Толико смо уложили и ове а и наредне године износ неће бити мањи. Захваљујући том новцу, и новцу добијеним од државе, завршили смо ово изузетно здање у коме се сада налазимо.

У току су радови у издвојеном одељењу ОШ Вук Караџић у Забели, а наредне године реконструисаћемо и школу у центру Пожаревца, Доситеј Обрадовић. Наравно, текућа одржавања ових али и осталих школских објеката не рачунам јер се она подразумевају, већ напомињем само капиталне инфраструтурне подухвате.

Приметили сте да нисам, ни у једном тренутку када сам говорио о новцу, искористио термин “потрошили”, већ увек “уложили”. То сам учинио, чврсто верујући министре Шарчевићу да ће нам се, у годинама које су пред нама, ова улагања кроз сјајне младе умове, исплатити и Пожаревцу и Костолцу, али и читавој Србији. – казао је градоначелник Спасовић.

Министар Младен Шарчевић се захвалио на гостопримству задовољан оним што је видео истакавши да је све уређено са пуно духа и стила.

– Ја сам дуго времена директор, 28 година, и тешко ме је преварити и приказати нешто што нисам видео. Влада Републике Србије је успела да, у последњих годину дана, учествује у обнови 396 школа, што сматрам да је изузетан резултат а сигуран сам да ћемо наредне године учинити још више. – казао је министар Шарчевић завршавајући посету Костолцу.

Подели са другима: Facebook Twitter