Početak » Aktuelno
 

Danas je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije, Mladen Šarčević, posetio Gradsku opštinu Kostolac i obišao Tehničku školu sa domom učenika “Nikola Tesla“ i Osnovnu školu “Jovan Cvijić“

Ministra i njegove saradnike dočekali su gradonačelnik Požarevca Bane Spasović i predsednik Gradske opštine Kostolac Ivan Savić sa saradnicima, sa kojima je Šarčević odmah na početku imao dvatesetominutni sastanak.

Nakon toga, svi zajedno uputili su se u kostolačku tehničku školu gde ih je direktor Goran Nestorović upoznao sa novinama u školskoj infrastrukturi.

Prikazane su neke od renoviranih učionica za teorijsku i stručnu nastavu, ali i hala za praktičnu nastavu kojom je, utisak je, ministar Šarčević bio posebno impresioniran.

Nakon toga, odmah preko puta, u osnovnoj školi Jovan Cvijić, delegaciju iz ministarstva Vlade RS, dočekao je direktor Serdžo Krstanoski.

On je u društvu rukovodstva lokalne samouprave Požarevca i Kostolca prikazao ministru Šarčeviću renovirani objekat škole, o kojoj su svi tokom obilaska imali samo reči hvale. Renovirana fasada, hodnici, učionice, toaleti i fiskulturna sala samo su bili deo onoga što krasi ovaj školski objekat i čini ga reprezentativnim na nivou čitave Srbije pa i šire.

Direktor Krstanoski je na kraju posete organizovao kratak kulturno umetnički program, tokom kojeg je za ministra i sve goste školski hor izveo svoju himnu. Potom se ispred škole direktor Krstanoski zahvalio na poseti ministru ali i lokalnoj samoupravi na pomoći:

– Škola ima 1210 učenika, raspoređenih u 53 odeljenja a 109 stalno zaposlenih radnika učestvuju u organizaciji rada škole. Ovim projektom sredili smo sve delove škole i ovo je pravi primer kako lokalna samouprava i grad brinu o svojoj deci koja su naša budućnost. – rekao je direktor OŠ “Jovan Cvijić“ Kostolac, Serdžo Krstanoski.

Prisutnima se obratio i predsednik Gradske opštine Kostolac Ivan Savić, koji je obećao da će lokalna samouprava i dalje raditi na razvoju infrastrukture kako u oblasti obrazovanja tako i iz ostalih sfera.

Gradonačelnik Bane Spasović je kazao da je siguran da će se ovim povodom u budućnosti još sastajati, nagoveštavajući nova renoviranja školskih objekata na teritoriji Grada Požarevca.

– Samo uložena sredstva za obnavljanje i rekonstrukciju škola iz gradskog budžeta prošle godine bila su u visini od 100 miliona dinara. Toliko smo uložili i ove a i naredne godine iznos neće biti manji. Zahvaljujući tom novcu, i novcu dobijenim od države, završili smo ovo izuzetno zdanje u kome se sada nalazimo.

U toku su radovi u izdvojenom odeljenju OŠ Vuk Karadžić u Zabeli, a naredne godine rekonstruisaćemo i školu u centru Požarevca, Dositej Obradović. Naravno, tekuća održavanja ovih ali i ostalih školskih objekata ne računam jer se ona podrazumevaju, već napominjem samo kapitalne infrastruturne poduhvate.

Primetili ste da nisam, ni u jednom trenutku kada sam govorio o novcu, iskoristio termin “potrošili”, već uvek “uložili”. To sam učinio, čvrsto verujući ministre Šarčeviću da će nam se, u godinama koje su pred nama, ova ulaganja kroz sjajne mlade umove, isplatiti i Požarevcu i Kostolcu, ali i čitavoj Srbiji. – kazao je gradonačelnik Spasović.

Ministar Mladen Šarčević se zahvalio na gostoprimstvu zadovoljan onim što je video istakavši da je sve uređeno sa puno duha i stila.

– Ja sam dugo vremena direktor, 28 godina, i teško me je prevariti i prikazati nešto što nisam video. Vlada Republike Srbije je uspela da, u poslednjih godinu dana, učestvuje u obnovi 396 škola, što smatram da je izuzetan rezultat a siguran sam da ćemo naredne godine učiniti još više. – kazao je ministar Šarčević završavajući posetu Kostolcu.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter