Почетак » Актуелно
 

Данас је Светски Дан шума

Широм света данас се обележава Светски Дан шума, 21. март, који је 1971. године установила Генерална скупштина Европске конфедерације за пољопривреду, како би се повећала свест светске јавности о значају и улози шума за човека. Након тога је и Генерална скупштина Уједињених Нација 2012. донела одлуку да се Међународни дан шума обележава сваке године 21. марта, на дан пролећне равнодневнице на северној хемисфери, односно на дан јесење равнодневнице на јужној хемисфери.

Према саопштењу Завода за заштиту природе Србије, “Шума и енергија” је тема овогодишњег обележавања Дана шума, будући да је енергија добијена из шума највећи извор обновљиве енергије који се користи широм света и чини око 40 одсто снабдевања из обновљивих извора.

Посађено дрвеће и шуме у градовима, како објашњавају из Завода, омогућавају смањење трошкова за струју, спуштајући температуру од два до чак осам степени Целзијуса, чиме смањују потребу за коришћењем расхладних уређаја и до 30 одсто, уколико је стратешки сађено у урбаним подручјима.

Подаци Завода за заштиту природе показују да Србија спада у средње шумовите земље са просечном покривеношћу шумском вегетацијом.

Србија тренутно има 30 одсто површине под шума, а националном Стратегијом пошумљавања тежи се да се тај проценат подигне на око 42 одсто до 2050. године.

Укупна површина под шумама у Србији је 2.254.000 хектара, од чега је 53 одсто државних шума, а 47 одсто приватних.

У шумама Србије присутно је 49 врста дрвећа, од чега је 40 лишћарских, а девет четинарских.

Данас је градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић најавио да ће комунална инспекција вршити контроле и кажњавати несавесне грађане и организације које загађују зелене површине. Док ће се преко Јавних радова ангажовати лица која ће чистити зеленило и које ће генерално унапредити хигијену у граду и околини. Такође ове године ће се  чистити дивље депоније на територији Града Пожаревца, интензивније него претходних године.

Подели са другима: Facebook Twitter