Početak » Aktuelno
 

„Dani Slobodana Stojanovića“ po deveti put u Požarevcu

U okviru manifestacije „Dani Slobodana Stojanovića“, danas je odata počast polaganjem venaca na spomenik Slobodana Stojanovića, velikog dramaturga i književnika u Sunčanom parku u Požarevcu.

Vence su položile delegacije Grada Požarevca, Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ i članovi porodice Stojanović.

Gradonačelnik Grada Požarevca je ovom prilikom izjavio da je velika čast što je Slobodan Stojanović požarevljanin i zatim je još dodao:

“Setimo se samo scene iz serije “Više od igre” kada Leka “Bankrot” koga je maestralno tumačio Pavle Vuisić, neposredno pre Drugog svetskog rata priča o nastanku televizije i odlasku ljudi na Mesec. To što su mu se svi tada smejali i proglasili ga za pobednika u laganju, u isto vreme je i najbolja poruka Slobodana Stojanovića da su vizionari kroz ljudsku istoriju, a naročito kod nas, oduvek bili ismevani i potcenjeni. Ima li boljeg načina poručiti ljudima da više veruju u ideje i ciljeve koji u datom trenutku izgledaju nedostižno, i u one koji tvrde da će se one jednoga dana obistiniti.

Bane Spasović

Setimo se i njegovog filma “Devojka sa lampom”, u kome je odao počast i približio svima lik i delo njegove sugrađanke, Milene Pavlović Barili.

Ta crta lokal patriotizma kod Slobodana Stojanovića direktno je inspirisala i sve nas da promovišemo značajne ličnosti koje su rođene u ovom gradu i okolini, ili u njemu ostavili značajan trag. Jedan od načina bio je i kroz defile povodom Ljubičevskih konjičkih igara. Od pre tri godine počeli smo kroz dramski prikaz da se hvalimo svetu Milivojem Živanovićem, pukovnikom Milivojem Stojanovićem Brkom, Žankom Stokić, Đorđem Vajfertom i mnogim drugima… a te prve godine, jedan od prvih za koje smo ponosno rekli da je Požarevljanin bio je upravo Slobodan Stojanović.”

“Vredno je kada jedan grad prepozna neprolazni kvalitet stvaralaštva i poštuje ga, pogotovu kada ono dolazi od sugrađanina u ovom slučaju Slobodana Stojanovića. Bio je pravi umetnik dobrote i u njenom duhu je stvarao poniruće i opasne vode istinoljubivosti, ali je i obilno pomagao da drugi stvaraju i da se ostvare. Težio je tome kroz svoje stvaralaštvo da umetnost, dobrota i mudrost budu ako ne jedno, onda bar u što harmoničnijem skladu”, rekla je direktorka Narodne bibloteke Vera Zarić Mitrović dodajući da je taj sklad kod Slobodana uspostavljen i to jedinstvo je ostvareno.

Manifestaciju posvećenu Požarevljaninu Slobodanu Stojanoviću, koja se ove godine održava po deveti put, pokrenula je Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović’’ Požarevac u saradnji sa lokalnom samoupravom i porodicom Stojanović.

 

 

Podeli sa drugima: Facebook Twitter