Почетак » Актуелно
 

„Дани Слободана Стојановића“ по девети пут у Пожаревцу

У оквиру манифестације „Дани Слободана Стојановића“, данас је одата почаст полагањем венаца на споменик Слободана Стојановића, великог драматурга и књижевника у Сунчаном парку у Пожаревцу.

Венце су положиле делегације Града Пожаревца, Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ и чланови породице Стојановић.

Градоначелник Града Пожаревца је овом приликом изјавио да је велика част што је Слободан Стојановић пожаревљанин и затим је још додао:

“Сетимо се само сцене из серије “Више од игре” када Лека “Банкрот” кога је маестрално тумачио Павле Вуисић, непосредно пре Другог светског рата прича о настанку телевизије и одласку људи на Месец. То што су му се сви тада смејали и прогласили га за победника у лагању, у исто време је и најбоља порука Слободана Стојановића да су визионари кроз људску историју, а нарочито код нас, одувек били исмевани и потцењени. Има ли бољег начина поручити људима да више верују у идеје и циљеве који у датом тренутку изгледају недостижно, и у оне који тврде да ће се оне једнога дана обистинити.

Бане Спасовић

Сетимо се и његовог филма “Девојка са лампом”, у коме је одао почаст и приближио свима лик и дело његове суграђанке, Милене Павловић Барили.

Та црта локал патриотизма код Слободана Стојановића директно је инспирисала и све нас да промовишемо значајне личности које су рођене у овом граду и околини, или у њему оставили значајан траг. Један од начина био је и кроз дефиле поводом Љубичевских коњичких игара. Од пре три године почели смо кроз драмски приказ да се хвалимо свету Миливојем Живановићем, пуковником Миливојем Стојановићем Брком, Жанком Стокић, Ђорђем Вајфертом и многим другима… а те прве године, један од првих за које смо поносно рекли да је Пожаревљанин био је управо Слободан Стојановић.”

“Вредно је када један град препозна непролазни квалитет стваралаштва и поштује га, поготову када оно долази од суграђанина у овом случају Слободана Стојановића. Био је прави уметник доброте и у њеном духу је стварао понируће и опасне воде истинољубивости, али је и обилно помагао да други стварају и да се остваре. Тежио је томе кроз своје стваралаштво да уметност, доброта и мудрост буду ако не једно, онда бар у што хармоничнијем складу”, рекла је директорка Народне библотеке Вера Зарић Митровић додајући да је тај склад код Слободана успостављен и то јединство је остварено.

Манифестацију посвећену Пожаревљанину Слободану Стојановићу, која се ове године одржава по девети пут, покренула је Народна библиотека „Илија М. Петровић’’ Пожаревац у сарадњи са локалном самоуправом и породицом Стојановић.

 

 

Подели са другима: Facebook Twitter