Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Dani Slobodana Stojanovića u Požarevcu

Na tradicionalnoj manifestaciji posvećenoj našen znamenitom sugrađaninu Dani Slobodana Stojanovića, održanoj u Požarevcu, Kosta Carić je proglašen za pobednika konkursa za najbolju neobjavljenu dramu a promovisana je i prošlogodišnja pobednička drama Srbijanke Stanković.

Početak manifestacije obeležen je polaganjem venaca kraj spomenika Stojanoviću isped Centra za kulturi a ovaj čin su, u ime grada Požarevca, obavili hradonačelnik Bane Spasović i član Gradskog veća zadužen za nevladine organizacije, kulturu i informisanje Dejan Krstić.

slobodan_1

Pored mnogih spisateljskih radova, kultna TV serija “Više od igre” je sama dovoljna da se uvidi ogroman talenat i kreativnost Slobodana Stojanovića. Ali, osim brojnih objavljenih scenarija i drama iza Stojanovića ostalo je i nasleđe koje tek treba da dopre do čitalaca i gledalaca.

Gradimir Stojanović, brat Slobodana Stojanovića, kaže da je njegov opus toliko širok i bogat da bi od svakog dela mogao da se napravi poseban projekat. Tragom Slobodana Stojanovića idu i učesnici konkursa za najbolju neobjavljenu dramu koji nosi njegovo ime, a organizuje ga u okviru Dana Slobodana Stojanovića požarevačka Narodna biblioteka “Ilija M. Petrović”.

slobodan_

Ovogodišnji pobednik je Kosta Carić za dramu “Čovek bez mase”. Istovremeno je promovisana i prošlogodišnja pobednička drama “Ana je čekala” Srbijanke Stanković.

Osim što kroz Dane Slobodana Stojanovića populariše njegovo stvaralaštvo, požarevačka biblioteka obogaćuje i svoj književni fond štampanjem pobedničkih drama sa konkursa i zbirkom priča učesnika Radionice kreativnog pisanja pod nazivom “Rečna kraljica”.

Slobodan Stojanović preminuo je u Požarevcu 2000. godine. Osim kroz seriju “Više od igre” široj publici ostao je u sećanju i kao scenarista filmova “Siroče” i “Idemo dalje”. Upravo ekranizovanoj književnosti posvećeno je i veče sa televizijskom kritičarkom Brankom Otašević u požarevačkoj biblioteci.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter