Почетак » Актуелно » О Граду
 

Дани Слободана Стојановића у Пожаревцу

На традиционалној манифестацији посвећеној нашен знаменитом суграђанину Дани Слободана Стојановића, одржаној у Пожаревцу, Коста Царић је проглашен за победника конкурса за најбољу необјављену драму а промовисана је и прошлогодишња победничка драма Србијанке Станковић.

Почетак манифестације обележен је полагањем венаца крај споменика Стојановићу испед Центра за култури а овај чин су, у име града Пожаревца, обавили храдоначелник Бане Спасовић и члан Градског већа задужен за невладине организације, културу и информисање Дејан Крстић.

slobodan_1

Поред многих списатељских радова, култна ТВ серија “Више од игре” је сама довољна да се увиди огроман таленат и креативност Слободана Стојановића. Али, осим бројних објављених сценарија и драма иза Стојановића остало је и наслеђе које тек треба да допре до читалаца и гледалаца.

Градимир Стојановић, брат Слободана Стојановића, каже да је његов опус толико широк и богат да би од сваког дела могао да се направи посебан пројекат. Трагом Слободана Стојановића иду и учесници конкурса за најбољу необјављену драму који носи његово име, а организује га у оквиру Дана Слободана Стојановића пожаревачка Народна библиотека “Илија М. Петровић”.

slobodan_

Овогодишњи победник је Коста Царић за драму “Човек без масе”. Истовремено је промовисана и прошлогодишња победничка драма “Ана је чекала” Србијанке Станковић.

Осим што кроз Дане Слободана Стојановића популарише његово стваралаштво, пожаревачка библиотека обогаћује и свој књижевни фонд штампањем победничких драма са конкурса и збирком прича учесника Радионице креативног писања под називом “Речна краљица”.

Слободан Стојановић преминуо је у Пожаревцу 2000. године. Осим кроз серију “Више од игре” широј публици остао је у сећању и као сценариста филмова “Сироче” и “Идемо даље”. Управо екранизованој књижевности посвећено је и вече са телевизијском критичарком Бранком Оташевић у пожаревачкој библиотеци.

Подели са другима: Facebook Twitter