Početak » Aktuelno
 

„Dani Srpske u Srbiji“ i u Požarevcu

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović, obraćajući se javnosti na konferenciji za medije, najavio je da i Požarevac od ove godine učestvuje u manifestaciji „Dani Srpske u Srbiji“.

Tradicionalna manifestacija “Dani Srpske u Srbiji” biće svečano otvorena u subotu, 10. septembra, u beogradskom “Sava centru”, a manifestaciju koja promoviše kulturne, privredne i druge potencijale Srpske za šest dana trajanja u prilici će biti da vide stanovnici 15 gradova širom Srbije.

danisrpske_1

U Požarevcu će Dan Srpske biti u utorak 13. septembra. U okviru ove  posete  direktor predstavnistva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović doniraće gradskoj biblioteci 500 knjiga. Biće organizovan sastanak privredne komore Banja Luke i Regionalne privredne komore Požarevca a od 18 časova u požarevačkom Centru za kulturu biće održana predstava “Poslednja pesma”, posvećena srpskom pesniku i diplomati Jovanu Dučiću, po tekstu Anite Panić, u adaptaciji i režiji Marka Misirače. Ulogu Dučića tumači glumac Narodnog pozorišta u Beogradu Nebojša Kundačina, Dučićevu veliku ljubav Jovanku Jovanović Todorović igra glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Maja Kolundžija Zoroe, a njegovog mladog rođaka Milan Nikitović.

Dani srpske u Požarevcu dogovoreni su pre desetak dana na sastanku između gradonačelnika Požarevca Baneta Spasovića i direktora Predstavništva Reublike Srpske Mlađena Cicovića.

Cilj manifestacije je jačanje saradnje Srba “sa obe strane Drine” i podsticanje čuvanja tradicije srpskog naroda, ali i podsticanje ekonomske saradnje Republike Srpske i Srbije. Ovo će svakako biti prilika da se predstave ekonomski potencijali naseg kraja ali i da se predstavi ekonomija Republike Srpske. Naravno ne zaobilazna je i kulturna saradnja i predstavljanje srpskih običaja sa obe strane Drine. Potrebno je pogotovo da mlađe generacije nauče nešto više o svom narodu u Republici Srpskoj ali i da Srbi iz republike Srpske se upoznaju sa običajima, kulturuom i privredom u Srbiji i da se na taj način utvrđuju veze između matice i Srba iz Republike Srpske.

Program  u Beogradu će otvoriti predsednik Republike Srpske Milorad Dodik dok će manifestaciju blagosloviti Njegova Svetost Patrijarh Srpski Irinej. Najviša delegacija Požarevca će prisustvovati otvaranju Dana Srpske u Srbiji kao i građani koji su poreklom iz Hrvatske i Bosne a doselili su u Požarevac nakon ratova u bivšoj Socijalističkoj federativnoj republici Jugoslaviji ali premanašim informacijama biće i posetilaca koji nisu rodom iz tih krajeva što na još jedan način pokazuje jedinstvo Srpskog naroda.

Gradonačelnik Spasović je još dodao da je cilj ovog gradskog rukovodstva da održava dobre odnose sa svim zemljema kako sa onima koje su nam teritorijalno udaljenije tako i sa kompletnim okruženjem.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter