Почетак » Актуелно
 

„Дани Српске у Србији“ и у Пожаревцу

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, обраћајући се јавности на конференцији за медије, најавио је да и Пожаревац од ове године учествује у манифестацији „Дани Српске у Србији“.

Традиционална манифестација “Дани Српске у Србији” биће свечано отворена у суботу, 10. септембра, у београдском “Сава центру”, а манифестацију која промовише културне, привредне и друге потенцијале Српске за шест дана трајања у прилици ће бити да виде становници 15 градова широм Србије.

danisrpske_1

У Пожаревцу ће Дан Српске бити у уторак 13. септембра. У оквиру ове  посете  директор представниства Републике Српске у Србији Млађен Цицовић донираће градској библиотеци 500 књига. Биће организован састанак привредне коморе Бања Луке и Регионалне привредне коморе Пожаревца а од 18 часова у пожаревачком Центру за културу биће одржана представа “Последња песма”, посвећена српском песнику и дипломати Јовану Дучићу, по тексту Аните Панић, у адаптацији и режији Марка Мисираче. Улогу Дучића тумачи глумац Народног позоришта у Београду Небојша Кундачина, Дучићеву велику љубав Јованку Јовановић Тодоровић игра глумица Народног позоришта Републике Српске Маја Колунџија Зорое, а његовог младог рођака Милан Никитовић.

Дани српске у Пожаревцу договорени су пре десетак дана на састанку између градоначелника Пожаревца Банета Спасовића и директора Представништва Реублике Српске Млађена Цицовића.

Циљ манифестације је јачање сарадње Срба “са обе стране Дрине” и подстицање чувања традиције српског народа, али и подстицање економске сарадње Републике Српске и Србије. Ово ће свакако бити прилика да се представе економски потенцијали насег краја али и да се представи економија Републике Српске. Наравно не заобилазна је и културна сарадња и представљање српских обичаја са обе стране Дрине. Потребно је поготово да млађе генерације науче нешто више о свом народу у Републици Српској али и да Срби из републике Српске се упознају са обичајима, културуом и привредом у Србији и да се на тај начин утврђују везе између матице и Срба из Републике Српске.

Програм  у Београду ће отворити председник Републике Српске Милорад Додик док ће манифестацију благословити Његова Светост Патријарх Српски Иринеј. Највиша делегација Пожаревца ће присуствовати отварању Дана Српске у Србији као и грађани који су пореклом из Хрватске и Босне а доселили су у Пожаревац након ратова у бившој Социјалистичкој федеративној републици Југославији али преманашим информацијама биће и посетилаца који нису родом из тих крајева што на још један начин показује јединство Српског народа.

Градоначелник Спасовић је још додао да је циљ овог градског руководства да одржава добре односе са свим земљема како са онима које су нам територијално удаљеније тако и са комплетним окружењем.

Подели са другима: Facebook Twitter