Početak » Aktuelno
 

Dani Srpske u Srbiji

Grad Požarevac bio je jedan od domaćina projekta „Dani Srpske u Srbiji“ koji je pokrenut 2013. godine sa idejom da se Srbiji i njenim građanima, na uvek nov i jedinstven način, predstavi Republika Srpska i njeni potencijali radi podsticanja unapređenja raznovrsnih oblika saradnje.

Prilikom uručenja poklona Biblioteci

Prilikom uručenja poklona Biblioteci

Požarevačka Biblioteka „Ilija M. Petrović“ dobila je na poklon 500 knjiga sa 21 naslovom iz oblasti: politike, književnosti, nauke, sporta i građevinarstva. Donaciju je uručio direktor predstavništva Republike Srpske, Mlađen Cicović. On je rekao da je Požarevac  jedan od 15 gradova koji je uključen u ovaj program čiji je cilj jačanje saradnje između Srbije i Republika Srpske, te očuvanje tradicije, jezika i pisma. Na ovom vrednom poklonu darodavcima su se iskreno zahvalili direktorka Biblioteke Beba Stanković i gradonačelnik Požarevca Bane Spasović. Duško M. Petrović govorio je stihove svoje pesme „Na Drini granica“.

-Želimo da predstavimo Republiku Srpsku, ali i šta Predstavništvo radi tokom cele godine. Ovom manifestacijom predstavljamo i kulturu i umetnost, našu nauku i prosvetu. Glavni cilj je da damo doprinos podsticanju saradnje Republike Srpske i Srbije, naglasio je Mlađen Cicović direktor Predstavništva.

Cicović je izrazio očekivanje da se kontakt Požarevca i Banja Luke neće zaustaviti na ovome i da će Predstavništvo promovisati Požarevac u Republici Srpskoj kako bi se uspostavila ekonomska saradnja, a potom i zajednički rad na očuvanju obeležja Srpstva(kultura, nauka, vera, jezika, pisma).

-Ovo je samo početak lepe, bogate i raznovrsne saradnje našeg grada i Republike Srpske i Banja Luke“, dodao je gradonačelnik Požarevca Bane Spasović.

Dogovori privrednika

Dogovori privrednika

U hotelu „Feniks“ održan je privredni forum „Mogućnosti i način saradnje Područne privredne komore Banja Luka i Regionalne privredne komore Požarevac“.

Pored naših privrednika, u radu Foruma učestvovali su i privrednici iz Republike Srpske, predvođeni predsednikom Komore Goranom Račićem.

Potpredsednica komore u Požarevcu, Milica Mitković podsetila je privrednike iz Banja Luke na privredne subjekte koji rade još iz vremena zajedničke države ali i danas imaju zapaženo mesto na tržištu Srpske a predstavila je i nove koji tek treba da osvoje pomenuto tržište. Forum je organizovala RPK Požarevac a privrednici su razgovarali o uspostavljanju saradnje, ali i podizanju postojeće na viši nivo.

danisrpske_2

U okviru ovog segmenta manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“ u požarevačkom Centru za kulturu održana je predstava posvećena srpskom pesniku i diplomati Jovanu Dučiću. Predstavu su izveli glumci Narodnog pozorišta u Beogradu i Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter