Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Delegacija Požarevca u poseti Grčkoj

Povodom izgnanstva stanovništva grada Džumaje u Požarevac pre 100 godina

Delegacija grada Požarevca boravila je u poseti Grčkoj povodom obeležavanja  100. godišnjice izgnanstva građana ondašnje Džumaje (danas Irakliia-Seres, Grčka) u Požarevac 1916 – 1918. godine.

grcka_1

Delegacija grada Požarevca, u sastavu: Milić Jovanović zamenik predsednika Skupštine grada, Dragan Kostić član Gradskog veća i dr Miroljub Manojlović, istoričar, na poziv gradonačelnika Opštine G. Kacikhijadisa Kleantisa, Iraklia-Seres (Grčka) učestvovala je na Manifestaciji „100 godina od izgnanstva stanovnika Džumaje (danas Iraklia) 1916-1918. u Požarevcu“.

Naime, požarevačkoj pa i srpskoj javnosti je malo poznato da je tokom Prvog svetskog rata od 1916. pa do decembra 1918. godine u Požarevac i požarevački kraj bugarski okupator prognao oko 5.000 stanovnika iz Donje Džumaje (Grka i Vlaha). Požarevljani su ove izgnanike prihvatili i pomogli im da prežive. Džumajci (Irakličani ) nisu nikada zaboravili svu pruženu pomoć, prijateljstvo i humanost koju su ovde doživeli. Sećanje na tu  golgotu ovom Manifestacijom oni otržu od zaborava te teške dane i sa pijetetom se odnose prema našim precima koji su im spasili živote tada, tako i današnjim građanima Požarevca ističući da bez pomoći žitelja ovoga grada ne bi bilo ni njih sada. U programu Manifestacije provejavala je nit o iskovanom prijateljstvu između  naših naroda u najtežim danima Prvog svetskog rata kroz sećanja potomaka izgnanih Džumajaca sakupljenih u knjigu koja je ovde i promovisana do parastosa u crkvi i otkrivanja spomen obeležja žrtvama izgnanastva u centru grada u budućem parku posvećenom izgnanicima.

grcka_2

Delegacija Požarevca je primljena veoma srdačno, toplo, gostoljubivo kako i dolikuje najiskrenijim prijateljima. Svuda na Manifestaciji, u Opštini, u gradu i na svakom mestu rukovodstvo i građani iskazivali su srdačnost, prijateljstvo i zahvalnost nama i svim građanima Požarevca. Delegacija je posebno bila pozdravljena na početku Manifestacije kada je gradonačelnik Iraklia preneo pozdrave Požarevcu i ukazao na istorijski značaj našeg grada u istoriji obnovljene Džumaje (Iraklia, danas).

Međudržavni karakter delegacija Požarevca je doživela prilikom otkrivanja spomen obeležja izgnanim Džumajcima kada su, uz intoniranje srpske i grčke himne, gradonačelnik Iraklia i Milić Jovanović svečano skinuli zastave Grčke i Srbije  otkrivši  spomen obeležje kraj koga su delegacije oba grada položile vence.

grcka_3

Upečatljiva slika ove manifestacije za požarevačku delegaciju biće i  zajednička fotografija sa gospođom koja je sačuvala ikonu Panagije koju je njena baka donela iz Požarevca 1918. po povratku u Džumaju ili pak pesmu koju je izveo hor Iraklia a koja je ispevana u Požarevcu 1918.od strane jedne od prognanih Džumajaca-Evangelije, majke doktora Atanasija Langazalija koji je ostao u Srbiji da živi. Sećanje na golgotu i pruženu ruku spasa ostaje kao amanet Irakličana i nas Požarevljana da uz sećanje na te teške dane negujemo i unapređujemo  prijateljstvo koje je tada stvoreno kao zalog za mir i budućnost naših naroda.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter