Почетак » Актуелно » О Граду
 

Делегација Пожаревца у посети Грчкој

Поводом изгнанства становништва града Џумаје у Пожаревац пре 100 година

Делегација града Пожаревца боравила је у посети Грчкој поводом обележавања  100. годишњице изгнанства грађана ондашње Џумаје (данас Ираклииа-Серес, Грчка) у Пожаревац 1916 – 1918. године.

grcka_1

Делегација града Пожаревца, у саставу: Милић Јовановић заменик председника Скупштине града, Драган Костић члан Градског већа и др Мирољуб Манојловић, историчар, на позив градоначелника Општине Г. Кацикхијадиса Клеантиса, Ираклиа-Серес (Грчка) учествовала је на Манифестацији „100 година од изгнанства становника Џумаје (данас Ираклиа) 1916-1918. у Пожаревцу“.

Наиме, пожаревачкој па и српској јавности је мало познато да је током Првог светског рата од 1916. па до децембра 1918. године у Пожаревац и пожаревачки крај бугарски окупатор прогнао око 5.000 становника из Доње Џумаје (Грка и Влаха). Пожаревљани су ове изгнанике прихватили и помогли им да преживе. Џумајци (Иракличани ) нису никада заборавили сву пружену помоћ, пријатељство и хуманост коју су овде доживели. Сећање на ту  голготу овом Манифестацијом они отржу од заборава те тешке дане и са пијететом се односе према нашим прецима који су им спасили животе тада, тако и данашњим грађанима Пожаревца истичући да без помоћи житеља овога града не би било ни њих сада. У програму Манифестације провејавала је нит о искованом пријатељству између  наших народа у најтежим данима Првог светског рата кроз сећања потомака изгнаних Џумајаца сакупљених у књигу која је овде и промовисана до парастоса у цркви и откривања спомен обележја жртвама изгнанаства у центру града у будућем парку посвећеном изгнаницима.

grcka_2

Делегација Пожаревца је примљена веома срдачно, топло, гостољубиво како и доликује најискренијим пријатељима. Свуда на Манифестацији, у Општини, у граду и на сваком месту руководство и грађани исказивали су срдачност, пријатељство и захвалност нама и свим грађанима Пожаревца. Делегација је посебно била поздрављена на почетку Манифестације када је градоначелник Ираклиа пренео поздраве Пожаревцу и указао на историјски значај нашег града у историји обновљене Џумаје (Ираклиа, данас).

Међудржавни карактер делегација Пожаревца је доживела приликом откривања спомен обележја изгнаним Џумајцима када су, уз интонирање српске и грчке химне, градоначелник Ираклиа и Милић Јовановић свечано скинули заставе Грчке и Србије  откривши  спомен обележје крај кога су делегације оба града положиле венце.

grcka_3

Упечатљива слика ове манифестације за пожаревачку делегацију биће и  заједничка фотографија са госпођом која је сачувала икону Панагије коју је њена бака донела из Пожаревца 1918. по повратку у Џумају или пак песму коју је извео хор Ираклиа а која је испевана у Пожаревцу 1918.од стране једне од прогнаних Џумајаца-Евангелије, мајке доктора Атанасија Лангазалија који је остао у Србији да живи. Сећање на голготу и пружену руку спаса остаје као аманет Иракличана и нас Пожаревљана да уз сећање на те тешке дане негујемо и унапређујемо  пријатељство које је тада створено као залог за мир и будућност наших народа.

Подели са другима: Facebook Twitter