Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Delegacija Rumunije u poseti Požarevcu

Nastaviti učešće u zajedničkim projektima

Grad Požarevac i opštine Braničevskog upravnog okruga nastaviće zajedničko učešće u projektima EU sa pograničnim oblastima susedne Rumunije što je do sada davalo zapažene rezultate, navedeno je na prijemu delegacije Rumunije održanom u svečanoj sali Gradskog zdanja. Nakon prijema usledio je radni sastanak povodom razmatranja predloga projekata za program IPA Prekogranične saradnje Rumunija – Republika Srbija.

Gosti i domaći prilikom svečanog dela prijema

Gosti i domaći prilikom svečanog dela prijema

Poziv za pripremu predloga projekata INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija upućen je 15. septembra tekuće godine sa budžetskim sredstvima u vrednosti od 50 miliona evra. Predloge projekata treba dostaviti do 15. januara 2016. godine, a ukoliko je reč o strateškim projektima rok je 5. mart. Za obične vrste projekata vrednost IPA budžeta je 27,8 miliona evra, dok je za strateške projekte opredeljen budžet od 22,4 miliona evra.

Područja koja su inače prihvatljiva u Srbiji su Severno, Srednje i Južno Banatski, Braničevski, Podunavski i Borski okrug, a u Rumuniji Županije Timiš, Karaš Severin i Mehedinci.

Svi programi su finansirani bespovratnim sredstvima Evropske unije. Donacija iz fondova Evropske unije iznosi 74.906.248 evra, dok je ukupan budžet INTERREG IPA programa 88.124.999 evra. Potencijalni korisnici sredstava će u finansiranju projekata, kao partneri, učestvovati sa 15 odsto ukupne vrednosti pojedinačnog projekta.

Gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić je ovom prilikom istakao da je naš grad konkurisao sa tri projekta od toga, jedan je namenjen nastavku uređenja nove bolničke zgrade, drugi zaštiti ugroženih naselja područja reke Mlave, dok je treći projekat vezan za izgradnju sportske hale u Domu poljoprivredne škole Sonja Marinković.

Sastanku je, pored načelnika Braničevskog okruga Aleksandra Đokića i čelnih ljudi uprave grada, prisustvovala delegacija Rumunije, koju su, između ostalih, činili i predstavnici Regionalnog biroa za prekograničnu saradnju Temišvar –  direktor Anka Lolesku i Katalin Radu, šef tehničkog sekretarijata, kao i predstavnici pograničnih županija.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter