Почетак » Актуелно » О Граду
 

Делегација Румуније у посети Пожаревцу

Наставити учешће у заједничким пројектима

Град Пожаревац и општине Браничевског управног округа наставиће заједничко учешће у пројектима ЕУ са пограничним областима суседне Румуније што је до сада давало запажене резултате, наведено је на пријему делегације Румуније одржаном у свечаној сали Градског здања. Након пријема уследио је радни састанак поводом разматрања предлога пројеката за програм ИПА Прекограничне сарадње Румунија – Република Србија.

Гости и домаћи приликом свечаног дела пријема

Гости и домаћи приликом свечаног дела пријема

Позив за припрему предлога пројеката ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Румунија – Србија упућен је 15. септембра текуће године са буџетским средствима у вредности од 50 милиона евра. Предлоге пројеката треба доставити до 15. јануара 2016. године, а уколико је реч о стратешким пројектима рок је 5. март. За обичне врсте пројеката вредност ИПА буџета је 27,8 милиона евра, док је за стратешке пројекте опредељен буџет од 22,4 милиона евра.

Подручја која су иначе прихватљива у Србији су Северно, Средње и Јужно Банатски, Браничевски, Подунавски и Борски округ, а у Румунији Жупаније Тимиш, Караш Северин и Мехединци.

Сви програми су финансирани бесповратним средствима Европске уније. Донација из фондова Европске уније износи 74.906.248 евра, док је укупан буџет ИНТЕРРЕГ ИПА програма 88.124.999 евра. Потенцијални корисници средстава ће у финансирању пројеката, као партнери, учествовати са 15 одсто укупне вредности појединачног пројекта.

Градоначелник Пожаревца Миомир Илић је овом приликом истакао да је наш град конкурисао са три пројекта од тога, један је намењен наставку уређења нове болничке зграде, други заштити угрожених насеља подручја реке Млаве, док је трећи пројекат везан за изградњу спортске хале у Дому пољопривредне школе Соња Маринковић.

Састанку је, поред начелника Браничевског округа Александра Ђокића и челних људи управе града, присуствовала делегација Румуније, коју су, између осталих, чинили и представници Регионалног бироа за прекограничну сарадњу Темишвар –  директор Анка Лолеску и Каталин Раду, шеф техничког секретаријата, као и представници пограничних жупанија.

Подели са другима: Facebook Twitter