Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Dodeljena priznanja Crvenog krsta Požarevac

Povodom Svetskog dana Crvenog krsta, u svečanoj sali Gradskog zdanja Požarevac održan je prijem povodom obeležavanja Nedelje Crvenog krsta.

crveni_krst_2

U prisustvu aktivista, prijatelja, volontera zaslužnim pojedincima i organizacijama dodeljeni su srebrni i zlatni znak Crvenog krsta. O aktivnostima najhumanije organizacije Crvenog krsta govorili su gradonačelnik Miomir Ilić, predsednik Skupštine Bane Spasović i zamenik predsednika Skupštine Milić Jovanović, koji su istakli značaj organizacije Crvenog krsta u Požarevcu i svim oblicima pomoći ugroženim građanima, naročito tokom prošlogodišnjih poplava kao i u vezi akcija dobrovoljnog davanja krvi, zbog čijeg obima je Požarevac već četiri godine uzastopno proglašen za najhumaniji grad u Srbiji.

crveni_krst_1

Prisutnima se obratila i generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Vesna Milenović koja se zahvalila čelnicima grada na podršci i istakla da je organizacija Crvenog krsta u Požarevcu jedna od najboljih u Srbiji i da može da služi za primer ostalima. -Ove godine sa Nedeljom Crvenog krsta počinje i obeležavanje 50 godina od donošenja principa Crvenog krsta koji su i osnovni principi ljudskog života. Posebnu zahvalnost dugujemo davaocima krvi, imajući u vidu da je prošle godine Crveni krst iz Požarevca uspeo da, kao prva organizacija u Srbiji, postigne princip da krv čeka pacijenta“.

O obeležavanju nedelje Crvenog krsta govorio je i sekretar Požarevačkog Crvenog krsta Saša Obradović. -Snaga Crvenog krsta leži u njegovih sedam osnovnih principa: hunamosti, nezavisnosti, nepristrasnosti, neutralnosti, dobrovoljnosti, jedinstvenosti, univerzalnosti. Oni su temelj naše posvećenosti da pomognemo ljudima u nevolji, svakoj zajednici, bilo kada i u svakom trenutku. Zahvalio bih se čelnicima grada na pdršci. Zahvaljujući njima, naša Narodna kuhinja već 20 godina radi svakoga dana. To je samo jedna od kativnosti Crvenog krsta. Među ostalima su i pružanje prve pomoći, pomoći starim licima, akcija solidarosti, akcije dobrovoljnog davanja krvi i još mnogo toga. U poslednjih četiri godine smo najhumanija sredina, i mogu slobodno da kažem da je Požarevac postao sinonim za dobrovoljno davalaštvo krvi u Srbiji“, rekao je između ostalog Saša Obradović.

Prigodni program izveli su učenici OŠ „Dositej Obradović“. Srebrni znak Crvenog krsta dobili su: Miomir Ilić, dr Srećko Bosić, dr Zorica Slavković, KPZ Zabela, Elektromorava Požarevac, Enel, Union MZ i Društvo učitelja Grada Požarevca. Zlatni znak Crvenog krsta dobili su: Vasilije Baldić, Branislav Živulović, Slavomir Milovanović, Vlada Stokić, Jasmina Živković, JRDP „Radio Požarevac“, „Idea Agros Požarevac“, Patronažna služba Doma zdravlja Požarevac i Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi u PD TEKO Kostolac. Medalja Crvenog krsta uručena je danas Dušanu Vujčiću. Najavljeno je da će prilikom završnice obeležavanja Nedelje Crvenog krsta, u porodilištu Opšte bolnice majkama porodiljama biće uručeni prigodni paketi za bebe koje su rođene u ovoj sedmici.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter