Početak » Aktuelno » Kultura
 

Dodeljene Povelje kulture

Kulturno-prosvetna zajednica Požarevca, dodelila je Povelje kulture najzaslužnijim pojedinicima i ustanovama koji su tekuće godine najviše doprineli afirmaciji kulture grada.

Ovogodišnji dobitnici su Kamerni hor “Odjek”, Dalibor Stojadinović, rukovodilac kulturno-umetničkog društva, Olivera Janićević, profesor solo pevanja i Miloš Lukić, prvak igračkog folklornog ansambla.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave kao i predstavnici kulturno umetničkih organizacija, ustanova i pojednici koji su doprineli afirmaciji kulture i umetnosti u našem gradu.

Kako je rekla, predsednica Kulturno prosvetne zajednice Danijela Žukovski, kultura postoji da bi oplemenjivala čoveka i nalazi se u svim stvarima oko nas.

Danijela Žukovski

“Oplemenjivanje čoveka ima hiljade oblika, stepena i svrha. To znači da u svakom segmentu čovekovog života možemo pronaći kulturu. Novembarski dani kulture su period tokom kog su posebno osvetljena i dostupnija javnosti, stvaralaštva značajna za naš duh. Ove godine u okviru novembra, prikazano je preko 40 programa na različitim lokacijama i u različitim sferama”.

Po njenim rečima, Povelja kulture je nagrada koja prepoznaje doprinos pojedinca ili institucije na polju kulturnog delovanja.

Gradsko zdanje kao jedna sjajna građevina, kojom bi mnogi gradovi želeli da su u prilici da se pohvale, jeste jedno od obeležja Požarevca ali ne i ono najvažnije, rekao je gradonačelnik Bane Spasović:

Bane Spasović

”Zgrada Načelstva stoji i stajaće u gradskom parku na ponos svih nas, ali to što jedan grad čini značajnim, poznatim i priznatim jesu ljudi koji žive u njemu i njihova dostignuća. Naročito dostignuća iz oblasti kulture i umetnosti. Vaši prethodnici utabali su jasno vidljivu stazu koju su popločali delima, kojima se ne diči samo naš grad, već i čitava Srbija. Time su ostavili svim narednim generacijama požarevačkih umetnika i kulturnih radnika otvorenu kapiju u Srbiji ali i šire. Kada kroz tu kapiju prođete, nailazite na konzumente kulture kojima je, to što ste iz Požarevca i okoline, dovoljna preporuka da ste kadri za najsjajnija dela. Naučio sam da, u poslu kojim se bavim, nije dozvoljeno spavanje na lovorikama i prethodnim uspesima, a raduje me što su to oni koji brinu o kulturi u ovom gradu odavno shvatili. Tragajući za sjajem Milene Pavlović Barili, Milivoja Živanovića, Slobodana Stojanovića i mnogih drugih koji su ovaj grad zadužili svojim delima, nailazimo na nova imena. Imena, od kojih su neka i na listi dobitnika Povelje kulture za 2019. godinu. Naravno, sud vremena potvrdiće koliko će njihov sjaj biti veliki i koliko će trajati, ali jedno je sigurno, plamen kulture i umetnosti u ovom gradu nikada neće biti ugašen, jer ako bi to dozvolili, ugasili bi ne samo taj plamen, već i sve odlike i obeležja jednog grada. Zato se zahvaljujem Kulturno prosvetnoj zajednici i svima onima koji se brinu o lepom i vrednom delu koji samo ljudska duša ume da stvori. Veliko poštovanje upućujem i ovogodišnjim laureatima iz zahvalnost što su svojim dostignućima nastavili da pronose dobro ime ovog grada kada su umetnost, prosveta i kultura u pitanju.”

Prigodan program za sve pripremili su učenici Muzičke škole “Stevan Mokranjac” Požarevac.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter