Почетак » Актуелно » Култура
 

Додељене Повеље културе

Културно-просветна заједница Пожаревца, доделила је Повеље културе најзаслужнијим појединицима и установама који су текуће године највише допринели афирмацији културе града.

Овогодишњи добитници су Камерни хор “Oдјек”, Далибор Стојадиновић, руководилац културно-уметничког друштва, Оливера Јанићевић, професор соло певања и Милош Лукић, првак играчког фолклорног ансамбла.

Свечаности су присуствовали представници локалне самоуправе као и представници културно уметничких организација, установа и поједници који су допринели афирмацији културе и уметности у нашем граду.

Како је рекла, председница Културно просветне заједнице Данијела Жуковски, култура постоји да би оплемењивала човека и налази се у свим стварима око нас.

Данијела Жуковски

“Оплемењивање човека има хиљаде облика, степена и сврха. То значи да у сваком сегменту човековог живота можемо пронаћи културу. Новембарски дани културе су период током ког су посебно осветљена и доступнија јавности, стваралаштва значајна за наш дух. Ове године у оквиру новембра, приказано је преко 40 програма на различитим локацијама и у различитим сферама”.

По њеним речима, Повеља културе је награда која препознаје допринос појединца или институције на пољу културног деловања.

Градско здање као једна сјајна грађевина, којом би многи градови желели да су у прилици да се похвале, јесте једно од обележја Пожаревца али не и оно најважније, рекао је градоначелник Бане Спасовић:

Бане Спасовић

”Зграда Начелства стоји и стајаће у градском парку на понос свих нас, али то што један град чини значајним, познатим и признатим јесу људи који живе у њему и њихова достигнућа. Нарочито достигнућа из области културе и уметности. Ваши претходници утабали су јасно видљиву стазу коју су поплочали делима, којима се не дичи само наш град, већ и читава Србија. Тиме су оставили свим наредним генерацијама пожаревачких уметника и културних радника отворену капију у Србији али и шире. Када кроз ту капију прођете, наилазите на конзументе културе којима је, то што сте из Пожаревца и околине, довољна препорука да сте кадри за најсјајнија дела. Научио сам да, у послу којим се бавим, није дозвољено спавање на ловорикама и претходним успесима, а радује ме што су то они који брину о култури у овом граду одавно схватили. Трагајући за сјајем Милене Павловић Барили, Миливоја Живановића, Слободана Стојановића и многих других који су овај град задужили својим делима, наилазимо на нова имена. Имена, од којих су нека и на листи добитника Повеље културе за 2019. годину. Наравно, суд времена потврдиће колико ће њихов сјај бити велики и колико ће трајати, али једно је сигурно, пламен културе и уметности у овом граду никада неће бити угашен, јер ако би то дозволили, угасили би не само тај пламен, већ и све одлике и обележја једног града. Зато се захваљујем Културно просветној заједници и свима онима који се брину о лепом и вредном делу који само људска душа уме да створи. Велико поштовање упућујем и овогодишњим лауреатима из захвалност што су својим достигнућима наставили да проносе добро име овог града када су уметност, просвета и култура у питању.”

Пригодан програм за све припремили су ученици Музичке школе “Стеван Мокрањац” Пожаревац.

Подели са другима: Facebook Twitter