Početak » Aktuelno
 

Donacije Udruženja „Društvo Rom Kostolac“

Udruženje „Društvo Rom Kostolac“ je Osnovnoj školi „Jovan Cvijić“ u Kostolcu uručilo vaučere za ishranu u đačkoj kuhinji za 32 učenika koji pripadaju socijalno ugroženim kategorijama stanovništva. Podeljeno je i 50 paketa školskog pribora, kao i deo školskog pribora koji će koristiti kao sistem nagrada, i kao motivacija učenicima koji pokazuju rezultate u učenju. Ukupan iznos donacije je 305,300.00 dinara, i deo je projekta „Podrška u obrazovanju učenika koji potiču iz socijalno ugroženih kategorija stanovništva“. Projekat je finansijski podržan od strane Uprave grada Požarevca u okviru Konkursa za projekte NVO za realizaciju Lokalnog akcionog plana za poboljšanje položaja Roma na teritoriji grada Požarevca.

drustvo_rom_1

Pored ove finansijske podrške u vidu školskog pribora i ishrane u đačkoj kuhinji, projekat je imao za cilj i da doprinese povećanju obuhvata romskih učenika svim nivoima obrazovnog sistema, počev od PPP, osnovne i srednje škole, pa sve do viših škola i fakulteta. Pored terenske kampanje i informisanja o potrebnoj dokumentaciji, proceduri i rokovima za upis u obavezan obrazovni sistem, pružana je i mentorska podrška, kao i pomoć u prikupljanju potrebne dokumentacije za ostvarivanje prava na afirmativne mere, stipendije, kao i za ostvarivanje različitih prava.

-Cilj ovog projekta, ali i gotovo svih ostalih kojima Udruženje „Društvo Rom Kostolac“ konkuriše kod donatora je da svako, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, pol, rasu, ili bilo koje drugo svojstvo, dobije jednake šanse u ostvarivanju različitih prava. Pored ovog projekta, Udruženje „Društvo Rom Kostolac“, je uspostavilo saradnju sa „Centrom za interaktivnu pedagogiju“ iz Beograda, i neke naše naredne aktivnosti će biti usmerene na rani razvoj dece, kao i na jačanje kapaciteta i kompetencija roditelja za efikasnije obrazovanje svoje dece. Takođe ćemo nastaviti jačanje već uspostavljene saradnje sa relevantnim institucijama, ali i uspostavljati saradnju sa svim institucijama koje imaju nadležnosti u obrazovanju, i zalagati se za poboljšanje i unapređenje uslova u obrazovanju dece iz socijalno ugroženih kategorija stanovništva, dece iz marginalizovanih grupa, i dece romske nacionalnosti“, rekao je Bajram Morina, predsednik Udruženja „Društvo Rom Kostolac“.

drustvo_rom_2

Navedena aktivnost pokazuje i smisao „Dečije nedelje“ jer je ona upravo i ustanovljena kako bi se široj javnosti ukazalo na potrebe dece i njihova prava kao i da bi se pokrenule inicijative koje će doprineti poboljšanju položaja dece i efikasnijem ostvarivanju njihovih prava.

Pored članova i saradnika Udruženja „Društvo Rom Kostolac“, uručenju donacije su prisustvovali: član Gradskog veća zadužen za nevladine organizacije Dejan Krstić predstavnici GO Kostolac i „Jovan Cvijić“ iz Kostolca.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter