Početak » Aktuelno » O Gradu
 

„Dr Nušić“ otvorio 20. Glumačke svečanosti

Počeli „Dani Milivoja Živanovića“

Po tradiciji, 2. aprila, na dan rođendana velikana našeg glumišta, Požarevljanina Milivoja Živanovića, njemu u čast, na Velikoj sceni Centra za kulturu Požarevac, otvorene su Glumačke svečanosti.

Gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić simbolično je predao Ključ grada predstavniku stručnog žirija na čuvanje tokom festivala.

Milivoje_1

Besedu o glumcu govorio je proslavljeni reditelj Goran Marković, davajući podršku glumcima koji iz određenih razloga „ne mogu da stanu na scenu“, sa akcentom na nekoliko zaječarskih glumaca koji su, nakon izvođenja predstave, otpušteni iz pozorišta. Nakon besede, Marković je svečano otvorio festival.

Festival je otvorila predstava  „Dr Nušić“, koju je režirao Kokan Mladenović. U pitanju je koprodukcija Narodnog pozorišta iz Sombora i Kruševačkog pozorišta „Branislav Nušić“.

Prema oceni žirija publike glumac večeri je Saša Torlaković, koji je na konferenciji za medije održanoj nakon predstave istakao kako, iako Nušić važi za najvećeg srpskog komedigrafa, već dugi niz godina, njegova dela „nažalost, uopšte više nisu smešna“. Stručni žiri je odlučio da za glumca večeri proglasi Biljanu Keskenović.

„Dr“ je komad o kupovini i rasprodaji znanja, o uništenom sistemu vrednosti u kome novac primitivaca diktira društveni ukus i modu. Bolno prepoznatljivo zvuče reči špekulanta Živote Cvijovića: -Danas ti je, brate, sve na prodaju. Sve se prodaje, poštenje, čast, savest, ljubav, prijateljstvo, ugled, poštovanje, sve, brate, sve! Inflacija znanja, kupovina diploma, inostrani mešetari i lažni humanitarni radnici prepliću se u ovoj mreži polusveta čineći je aktuelnijom no ikada. Nušićev komad, nasuprot komičkom maniru epohe, gotovo da nema pozitivnog junaka. Vreme koje je veliki komediograf naslućivao, a u kome mi živimo, je upravo takvo – vreme bez pozitivnog junaka. U takvom vremenu pokušaćemo da, ne izneveravajući Nušićev humor, ni satirički potencijal komada, progovorimo o današnjoj Srbiji, zemlji koja je rasprodala sopstvenu pamet.

Milivoje_2

Tekstove songova u predstavi potpisuje Marko Šelić Marčelo a kompozitor je Irena Popović.

U prepodnevnim časovima, tradicionalno su položeni venci na grob Milivoja Živanovića u Beogradu a delegaciju Požarevca prevodio je član Gradskog veća zadužen za kulturu dr Gordan Bojković.

Pred početak 20. Glumačkih svečanosti otvorena je izložba sa 59. Sterijinog pozorja „Pozorište u fotografskoj umetnosti“.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter