Почетак » Актуелно » О Граду
 

„Др Нушић“ отворио 20. Глумачке свечаности

Почели „Дани Миливоја Живановића“

По традицији, 2. априла, на дан рођендана великана нашег глумишта, Пожаревљанина Миливоја Живановића, њему у част, на Великој сцени Центра за културу Пожаревац, отворене су Глумачке свечаности.

Градоначелник Пожаревца Миомир Илић симболично је предао Кључ града представнику стручног жирија на чување током фестивала.

Milivoje_1

Беседу о глумцу говорио је прослављени редитељ Горан Марковић, давајући подршку глумцима који из одређених разлога „не могу да стану на сцену“, са акцентом на неколико зајечарских глумаца који су, након извођења представе, отпуштени из позоришта. Након беседе, Марковић је свечано отворио фестивал.

Фестивал је отворила представа  „Др Нушић“, коју је режирао Кокан Младеновић. У питању је копродукција Народног позоришта из Сомбора и Крушевачког позоришта „Бранислав Нушић“.

Према оцени жирија публике глумац вечери је Саша Торлаковић, који је на конференцији за медије одржаној након представе истакао како, иако Нушић важи за највећег српског комедиграфа, већ дуги низ година, његова дела „нажалост, уопште више нису смешна“. Стручни жири је одлучио да за глумца вечери прогласи Биљану Кескеновић.

„Др“ је комад о куповини и распродаји знања, о уништеном систему вредности у коме новац примитиваца диктира друштвени укус и моду. Болно препознатљиво звуче речи шпекуланта Животе Цвијовића: -Данас ти је, брате, све на продају. Све се продаје, поштење, част, савест, љубав, пријатељство, углед, поштовање, све, брате, све! Инфлација знања, куповина диплома, инострани мешетари и лажни хуманитарни радници преплићу се у овој мрежи полусвета чинећи је актуелнијом но икада. Нушићев комад, насупрот комичком маниру епохе, готово да нема позитивног јунака. Време које је велики комедиограф наслућивао, а у коме ми живимо, је управо такво – време без позитивног јунака. У таквом времену покушаћемо да, не изневеравајући Нушићев хумор, ни сатирички потенцијал комада, проговоримо о данашњој Србији, земљи која је распродала сопствену памет.

Milivoje_2

Текстове сонгова у представи потписује Марко Шелић Марчело а композитор је Ирена Поповић.

У преподневним часовима, традиционално су положени венци на гроб Миливоја Живановића у Београду а делегацију Пожаревца преводио је члан Градског већа задужен за културу др Гордан Бојковић.

Пред почетак 20. Глумачких свечаности отворена је изложба са 59. Стеријиног позорја „Позориште у фотографској уметности“.

Подели са другима: Facebook Twitter