Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Druženje u Trstu

U sportskom centru „Domio“ u Trstu održan je 5. Spasovdanski turnir u fudbalu u organizaciji Udruženja Srba „Vuk Karadžić“. Turnir je igran 2. i 3. juna na čak tri stadiona istovremeno i okupio je 48 ekipa iz Kameruna, Nigerije, Švajcarske, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Italije, Republike Srpske i Srbije.

Turnir su otvorili Generalni konzul Republike Srbije, Momčilo Milović i predsednik provincije Trst, Igor Dolenc. Svečanom otvaranju prisutvovali su zamenik gradonačelnika Trsta Gvido Galeta, gradonačelnik Kopra Petrović, konzul Republike Srbije u Trstu Perišić, predsednik pravoslavne crkvene opštine Trsta Bogoljub Stojićević i mnogobrojni gosti. Prigodan kulturno umetnički program izveli su SKUD “Vuk Karadžić” iz Trsta, KUD “Vlastimir Carevac” iz Velikog Gradišta KUD “Most” iz Trsta i KUD “Čukarica”iz Beograda.

Pobednik 5. Spasovdanskog turnira je ekipa “Krajišnika”, drugo mesto je zauzela ekipa “Tri Oks” iz Požarevca, a treće mesto je osvojila ekipa “Fero Batuta” iz Udina. Turniru je u ova dana prisutvovalo oko 5000 gledalaca. Ceo ovaj sportsko-kulturni događaj je prošao u najboljem redu i treba odati priznanje organizatoru SKUD “Vuk Karadžić” iz Trsta, koje važi za najorganizovanije udruženje u Evropi.

Udruženje Srba „Vuk Karadžić! iz Trsta osnovano 1995. god. broji preko 500 članova i bavi se očuvanjem i promocijom srpske kulture i tradicije. U okviru uduženja postoje više sekcija: folklorna, teniska, šahovska, pikado, fudbalska ekipa. Udruženje organizuje izložbe slika, festivale (Guča na Krasu sa trubačima iz Guče), koncerte (Goran Bregović, Emir Kusturica, Zvezde Granda, Oliver Dragojević). Većina članova je iz Požarevca, Upravu sačinjavaju Vladimir Przić iz Kisiljeva, Goran Jović iz Topolovnika, Dejan Cvetić iz Kasidola, Toma Đurđević iz Bare i Dejan Nikodijević iz Požarevca. Rad udruženja nedavno je pomogao grad Požarevac koji je folklornoj sekciji poklonio komplete narodnih nošnji u vrednosti od 300 hiljada dinara.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter