Почетак » Актуелно » О Граду
 

Држава стаје иза Љубичевских коњичких игара

Управо то је на данашњој конференцији најавио генерални секретар председника РС, Никола Селаковић који је присуствовао централној конференцији за медије пред најзначајнију пожаревачку манифестацију.

Конференцији је претходио обилазак представника медија ван Браничевског округа брду Тулба, Пожаревачком миру и етно селу, али и хиподрому.

На првој локацији новинаре је сачекао директор Народног музеја Пожаревац, Гордан Бојковић који их је упознао са значајем овде потписаног документа за читаву тадашњу Европу.

Хиподром је био, чини се, нарочито атрактиван за представнике медија јер је тамо КК “Кнез Михаило” организовало кратку демонстрацију појединих дисциплина Љубичевског вишебоја, где нико од присутних није остао равнодушан.

Главни догађај био је у ергели Љубичево, на којој су били присутни још и представници главног спонзора Игара, Апатинске пиваре коју је предводила Оливера Никодијевић, директор маркетинга ове компаније.

Присутнима се најпре обратио пожаревачки градоначелник Бане Спасовић, који је укратко подсетио на историјат Љубичевских коњичких игара али и учињеним у протекле две године на хиподрому и ергели. На томе се посебно захвалио Влади Републике Србије која је кроз министарство туризма одобрила значајна средства и најавио да тиме улагањима државе није крај.

То је потврдио и генерални секретар председника РС, Никола Селаковић који је истакао да ће Србија снажније прихватити под своје окриље ЉКИ, нарочито од следеће године.

– Овогодишње Љубичевске коњичке игре, посебне не само по Љубичевском вишебоју који баштини традиције српског витештва и коњарства, требамо посматрати и као добру генералну пробу за оне које треба да дођу после њих, јубиларне 55-е. Сведоци смо да су ЉКИ у последње две године почеле озбиљно да се мењају и модернизују, али и да јачају везу са традицијом, да прате корак са тенденцијом политике Србије на плану туризма. Пре два дана, Влади Србије упућен је предлог о формирању Организационог одбора 55. ЉКИ. Као што видите, још ове нису окончане а ми почињемо да се спремамо за наредне. – навео је Селаковић и додао је још и да је то показатељ и озбиљности града Пожаревца и Србије са којом приступамо у организацији нечега што може да буде озбиљна развојна сшанса овога дела Србије са центром у Пожаревцу.

„ЉКИ су најлепша спона између традиције, стварности и будућности. Верујем да ће 55. манифестација квалификовати Љубичево и Пожаревац веома високо на лествици коњичкихх манифестација у овом делу Европе. Уверени смо да можемо да вратимо и учврстимо међународни карактер.

Селаковић је обишао Ергелу Љубичево, где је био пре неколико година, приметио је значајне промене и био је пријатно изненађен са стањем инфраструктуре у ергели и самим изгледом Љубичева.

Након конференције, Никола Селаковић је пожелео да обиђе и остале значајне делове Пожаревца, те га је градоначелник Бане Спасовић у пратњи сарадника повео у обилазак центра града, (где су у току радови на саобраћајницама) хиподрома и Тулбе. На простору Пожаревачког мира и етно села Селаковић је, сазнајемо, показао нарочито интересовање али и знање из историје Србије чији је, показало се, велики заљубљеник.

Подели са другима: Facebook Twitter