Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Država staje iza Ljubičevskih konjičkih igara

Upravo to je na današnjoj konferenciji najavio generalni sekretar predsednika RS, Nikola Selaković koji je prisustvovao centralnoj konferenciji za medije pred najznačajniju požarevačku manifestaciju.

Konferenciji je prethodio obilazak predstavnika medija van Braničevskog okruga brdu Tulba, Požarevačkom miru i etno selu, ali i hipodromu.

Na prvoj lokaciji novinare je sačekao direktor Narodnog muzeja Požarevac, Gordan Bojković koji ih je upoznao sa značajem ovde potpisanog dokumenta za čitavu tadašnju Evropu.

Hipodrom je bio, čini se, naročito atraktivan za predstavnike medija jer je tamo KK “Knez Mihailo” organizovalo kratku demonstraciju pojedinih disciplina Ljubičevskog višeboja, gde niko od prisutnih nije ostao ravnodušan.

Glavni događaj bio je u ergeli Ljubičevo, na kojoj su bili prisutni još i predstavnici glavnog sponzora Igara, Apatinske pivare koju je predvodila Olivera Nikodijević, direktor marketinga ove kompanije.

Prisutnima se najpre obratio požarevački gradonačelnik Bane Spasović, koji je ukratko podsetio na istorijat Ljubičevskih konjičkih igara ali i učinjenim u protekle dve godine na hipodromu i ergeli. Na tome se posebno zahvalio Vladi Republike Srbije koja je kroz ministarstvo turizma odobrila značajna sredstva i najavio da time ulaganjima države nije kraj.

To je potvrdio i generalni sekretar predsednika RS, Nikola Selaković koji je istakao da će Srbija snažnije prihvatiti pod svoje okrilje LjKI, naročito od sledeće godine.

– Ovogodišnje Ljubičevske konjičke igre, posebne ne samo po Ljubičevskom višeboju koji baštini tradicije srpskog viteštva i konjarstva, trebamo posmatrati i kao dobru generalnu probu za one koje treba da dođu posle njih, jubilarne 55-e. Svedoci smo da su LjKI u poslednje dve godine počele ozbiljno da se menjaju i modernizuju, ali i da jačaju vezu sa tradicijom, da prate korak sa tendencijom politike Srbije na planu turizma. Pre dva dana, Vladi Srbije upućen je predlog o formiranju Organizacionog odbora 55. LjKI. Kao što vidite, još ove nisu okončane a mi počinjemo da se spremamo za naredne. – naveo je Selaković i dodao je još i da je to pokazatelj i ozbiljnosti grada Požarevca i Srbije sa kojom pristupamo u organizaciji nečega što može da bude ozbiljna razvojna sšansa ovoga dela Srbije sa centrom u Požarevcu.

„LjKI su najlepša spona između tradicije, stvarnosti i budućnosti. Verujem da će 55. manifestacija kvalifikovati Ljubičevo i Požarevac veoma visoko na lestvici konjičkihh manifestacija u ovom delu Evrope. Uvereni smo da možemo da vratimo i učvrstimo međunarodni karakter.

Selaković je obišao Ergelu Ljubičevo, gde je bio pre nekoliko godina, primetio je značajne promene i bio je prijatno iznenađen sa stanjem infrastrukture u ergeli i samim izgledom Ljubičeva.

Nakon konferencije, Nikola Selaković je poželeo da obiđe i ostale značajne delove Požarevca, te ga je gradonačelnik Bane Spasović u pratnji saradnika poveo u obilazak centra grada, (gde su u toku radovi na saobraćajnicama) hipodroma i Tulbe. Na prostoru Požarevačkog mira i etno sela Selaković je, saznajemo, pokazao naročito interesovanje ali i znanje iz istorije Srbije čiji je, pokazalo se, veliki zaljubljenik.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter