Почетак » Актуелно
 

Две Светосавске награде отишле у Пожаревац

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић уручио је данас у Влади Србије традиционалне Светосавске награде за изузетне резултате у области образовања и васпитања за 2019. годину.

Награде су отишле и просветним радницима из Пожаревца, ове године чак двоје су добитници Светосавске награде. Реч је о учитељици Наташи Николић Гајић и Томици Стојановићу професору физичког васпитања и спорта који сада обавља функцију градског већника задуженог за просвету. Да је ово велики успех говори податак да је у претходних 20 година са територије Школске управе Пожаревац која покрива Браничевски и Подунавски округ било укупно 5 награђених просветних радника.

Честитајући добитницима министар Шарчевић је оценио да је Светосавска награда једно од најлепших и најзначајнијих признања које појединац или институција може да добије. Према његовим речима, један од разлога што ова награда има посебан значај је што носи име по историјској личности са којом се народ у Србији најчешће идентификује. Министар је навео да је комисија за доделу награда радила напорно и квалитетно, као и претходних година. Мери се заиста прецизно допринос појединаца, институција у унапређењу образовања и васпитања. Сваке године, међу добитницима су и представници локалних самоуправа, компанија, научних институција и других организација, али и појединаца. Мислим да добитници награде представљају својеврсан узор, казао је Шарчевић. За 2019. годину додељено је 28 Светосавских награда. Министарство просвете, науке и технолошког развоја награде додељује појединцима, установама и компанијама за изузетне резултате у области образовања и васпитања, унапређењу образовно-васпитне праксе и развоју научних и уметничких достигнућа у области образовања и васпитања.

У образложењу за награђене стојало је следеће:

Наташа Николић Гајић, учитељица, ОШ „Краљ Александар Први“, Пожаревац

За вишегодишњи допринос квалитету основног образовања и васпитања и Републици Србији.
Доприноси угледу установе у домаћим и међународним оквирима, аутор је стручних и научних радова. Покретач је различитих активности у школи. Прво председник Друштва учитеља Пожаревца, а затим и дугогодишњи председник Савеза учитеља Републике Србије где је остварила запажено ангажовање. Члан је радних група Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Завода за унапређивање образовања и васпитања и Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања у различитим областима.

Томица Стојановић, члан Градског већа за образовање Града Пожаревца

За неизмеран допринос оснивању и промовисању ученичких задруга и неговању духа ученичког задругарства. Свој допринос унапређењу образовања и васпитања у Србији дао је као наставник физичког васпитања, директор школе „Свети владика Николај“, ватерполо тренер и члан Градског већа за образовање Града Пожаревца. Зачетник је идеје о оживљавању ученичких задруга која представља један од циљева Стратегије образовања МПНТР-а. Оснивач је прве ученичке задруге у пожаревачком крају и првог савеза ученичких задруга у Републици Србији.

Подели са другима: Facebook Twitter