Početak » Obaveštenja
 

Edukativne radionice okviru obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu u Požarevcu

U sklopu implementacije projekta „Kulturno povezivanje u svrhu jačanja turističke atraktivnosti u Regionu – Kultura bez granica“ koji se realizuje u okviru programa prekogranične saradnje „Rumunija-Srbija 2014-2020“, Grad Požarevac i partnerska opština Anina iz Rumunije organizuju festival u okviru obeležavanja dana primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembra u prostorijama Agencije za obrazovno pedagoške usluge CODEX.

U okviru festivala održaće se brojne edukativne radionice za razvoj veština u domenu likovne i muzičke umetnosti, ali i starih zanata kao što su heklanje, štrikanje, pletenje,… u realizaciji reprezentativnih udruženja iz Požarevca – Udruženje likovnih umetnika „Milena Pavlović Barili“, Udruženje „Novi zvučni talas“, Udruženje „Kolo srpskih sestara“, Udruženje „Čarobnih ruku delo“, dok će opštinu Anina iz Rumunije predstavljati muzičari iz Anine i folklorna grupa „Doina Aninei“.

Učešće je bilo slobodno i besplatno za sve zainteresovane građane. Radionice će biti održane u prostorijama Agencije za obrazovno pedagoške usluge Codex uz podršku Udruženja likovnih umetnika „Đura Jakšić“. Početak je zakazan za 10 časova, na stogodišnjicu Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra 2018.

Prema utvrđenom planu realizacije aktivnosti, partneri Grad Požarevac i opština Anina će zajednički učestvovati u realizaciji festivala u Srbiji i Rumuniji, razvijati kulturnu saradnju između dve države, podsticati razvoj turizma u Regionu i podržati neafirmisane umetnike i udruženja u procesu izgradnje prepoznatljivosti na tržištu.

Projekat se realizuje sredstvima Evropske Unije uz učešće Grada Požarevca, republike Rumunije i opštine Anina. Vrednost projekta je 502.063,00 evra, a period realizacije je 23.12.2017.-22.12.2018. godine.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter