Home » Featured
 

(Srpski) U Požarevcu obeležen Dan pobede, otkriven spomenik maršalu Žukovu na Čačalici

Sorry, this entry is only available in Serbian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Dan pobede nad fašizmom u Požarevcu je obeležen prijemom u Svečanim salonima gradskog zdanja, polaganjem venaca na spomenicima na Čačalici i otkrivanjem biste maršalu Žukovu.

Na ovogodišnjem obeležavanju Dana pobede nad fašizmom prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave na čelu sa gradonačelnikom Grada Požarevca Banetom Spasovićem i predsednikom Skupštine Grada Požarevca Bojanom Ilićem, direktori javnih preduzeća i ustanova, crkve, sudstva, predstavnici boračkih organizacija, predstavnici Gradske opštine Kostolac, Vojske, Policije, predstavnici ambasada Rusije, Belorusije i Irina Bosenko iz međunarodnog saveza pravoslavnih žena, Nadežda Kuzina iz međunarodnog koordinacionog saveta privrednika i industrijalaca Moskve koje su učestvovali u donaciji biste maršala Žukova iz Rusije.

Na prijemu se obratio gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović koji je istakao da je velika čast i privilegija proslaviti ovaj dan:

Bane Spasović

“Izgubljeni životi hrabrih ratnika nisu jedina žrtva koju su podneli ovi hrabri ljudi. Podjednaku žrtvu su podnele njihove porodice, kao i celokupna država koja je izgubila blizu milion svojih ljudi. Svi oni doneli su nam, pored zvanja pobednika, i božansko saznanje da smo bili na strani pravde, što je, složićete se, daleko sažnije. Često se u životu kaže da nesreća ne ide sama, pa su te ratne godine zamenile godine ideoloških borbi u novoj državi. Borbi u kojoj nije bilo pobednika, već isključivo pobeđenih, odnosno podeljenih. Iz istorije moramo učiti, a kako bi smo to uradili, istorijske lekcije moramo ponavljati iznova i iznova kako bi na napravljenim greškama učili. Isto tako, ponosito i uzdignute glave, Srbija kao jedna od zemalja pobednica jednu od istorijskih lekcija može i predavati. Lekciju koja govori o razlikama u ratu među vojskama koje napadaju i koje se brane. Velika je razlika kada neko šalje svoje vojnike i tera ih da osvajaju tuđu, njima nepoznatu zemlju, i kada branite svoj grad, svoje selo, svoj most, svoj izvor vode i svoju njivu. Ipak, i pored velikog srca i čistih patriotskih motiva, mi u Srbiji i ovom prilikom odajemo priznanje i šaljemo zahvalnost našoj braći iz tadašnjeg Sovjetskog saveza na odlučnom jurišu kroz Evropu, čime je Drugi Svetski rat i završen. Taj dan, 9. maj, kada je maršal Žukov ratifikovao ispred saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji danas slavimo, jer na to imamo pravo. Pravo, ali i obavezu da time odamo počast mnogima koji su se za taj 9. maj 1945. godine borili, ali ga nisu dočekali. Oni, koji su rođeni godinama i decenijama posle tog datuma, ostali su uskraćeni za te slavne priče i pouke. Da to ne bude tako, danas otkrivamo spomenik u Požarevcu, na Čačalici, upravo maršalu Georgiju Konstantinoviču Žukovu kako bi one čije sećanje na te dane polako bledi podsetili, a mlađe upoznali sa trenutkom kada je dobro pobedilo zlo, a Srbija u tome pomogla”, rekao je Bane Spasović, gradončelnik Požarevca i poželeo svima srećan Dan pobede.

Prijem je bio prilika da Nadežda Kuzina iz Međunarornog koordinacionog saveta industrijalaca i privrednika Moskve uruči medalje od strane ruskog Saveza veterana gradonačelniku Požarevca Banetu Spasoviću, predsedniku Skupštine grada Bojanu Iliću, istoričaru Gordanu Bojkoviću i Dragom Iviću.

Rukovodilac odeljenja međunarodnog koordinacionog saveta Nadežda Kuzina izrazila je zadovoljstvo što je u veoma važnom istorijskom trenutku u Požarevcu sa srpskom braćom.

Nadežda se zahvalila i između ostalog istakla:

Nadežda Kuzina

„Želim da se duboko poklonim srpskom narodu što više od pola veka čuva sećanje na ruske vojnike koji nisu sahranjeni u njihovoj zemlji u Rusiji već ovde na brdu iznad Požarevca. Bista velikom generalu Žukovu je samo još jedan važan simbol koji čuva sećanje na poginule vojnike“.

U nastavku obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, položeni su venci u Spomen parku Čačalica, na kosturnici boraca Crvene armije i streljanim rodoljubima i otkriven je spomenik maršalu Georgiju Konstantinoviču Žukovu.
Vence su položili predstavnici ambasada Ruske Federacije, Ukrajine, Belorusije, grada Požarevca, Braničevskog okruga, GO Kostolac, vojske, policije, SUBNOR-a, GrO SNS i GrO SPS…

Share: Facebook Twitter