Почетак » Актуелно
 

У Пожаревцу обележен Дан победе, откривен споменик маршалу Жукову на Чачалици

Дан победе над фашизмом у Пожаревцу је обележен пријемом у Свечаним салонима градског здања, полагањем венаца на споменицима на Чачалици и откривањем бисте маршалу Жукову.

На овогодишњем обележавању Дана победе над фашизмом присуствовали су представници локалне самоуправе на челу са градоначелником Града Пожаревца Банетом Спасовићем и председником Скупштине Града Пожаревца Бојаном Илићем, директори јавних предузећа и установа, цркве, судства, представници борачких организација, представници Градске општине Костолац, Војске, Полиције, представници амбасада Русије, Белорусије и Ирина Босенко из међународног савеза православних жена, Надежда Кузина из међународног координационог савета привредника и индустријалаца Москве које су учествовали у донацији бисте маршала Жукова из Русије.

На пријему се обратио градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић који је истакао да је велика част и привилегија прославити овај дан:

Бане Спасовић

“Изгубљени животи храбрих ратника нису једина жртва коју су поднели ови храбри људи. Подједнаку жртву су поднеле њихове породице, као и целокупна држава која је изгубила близу милион својих људи. Сви они донели су нам, поред звања победника, и божанско сазнање да смо били на страни правде, што је, сложићете се, далеко сажније. Често се у животу каже да несрећа не иде сама, па су те ратне године замениле године идеолошких борби у новој држави. Борби у којој није било победника, већ искључиво побеђених, односно подељених. Из историје морамо учити, а како би смо то урадили, историјске лекције морамо понављати изнова и изнова како би на направљеним грешкама учили. Исто тако, поносито и уздигнуте главе, Србија као једна од земаља победница једну од историјских лекција може и предавати. Лекцију која говори о разликама у рату међу војскама које нападају и које се бране. Велика је разлика када неко шаље своје војнике и тера их да освајају туђу, њима непознату земљу, и када браните свој град, своје село, свој мост, свој извор воде и своју њиву. Ипак, и поред великог срца и чистих патриотских мотива, ми у Србији и овом приликом одајемо признање и шаљемо захвалност нашој браћи из тадашњег Совјетског савеза на одлучном јуришу кроз Европу, чиме је Други Светски рат и завршен. Тај дан, 9. мај, када је маршал Жуков ратификовао испред савезника споразум о немачкој капитулацији данас славимо, јер на то имамо право. Право, али и обавезу да тиме одамо почаст многима који су се за тај 9. мај 1945. године борили, али га нису дочекали. Они, који су рођени годинама и деценијама после тог датума, остали су ускраћени за те славне приче и поуке. Да то не буде тако, данас откривамо споменик у Пожаревцу, на Чачалици, управо маршалу Георгију Константиновичу Жукову како би оне чије сећање на те дане полако бледи подсетили, а млађе упознали са тренутком када је добро победило зло, а Србија у томе помогла”, рекао је Бане Спасовић, градончелник Пожаревца и пожелео свима срећан Дан победе.

Пријем је био прилика да Надежда Кузина из Међунарорног координационог савета индустријалаца и привредника Москве уручи медаље од стране руског Савеза ветерана градоначелнику Пожаревца Банету Спасовићу, председнику Скупштине града Бојану Илићу, историчару Гордану Бојковићу и Драгом Ивићу.

Руководилац одељења међународног координационог савета Надежда Кузина изразила је задовољство што је у веома важном историјском тренутку у Пожаревцу са српском браћом.

Надежда се захвалила и између осталог истакла:

Надежда Кузина

„Желим да се дубоко поклоним српском народу што више од пола века чува сећање на руске војнике који нису сахрањени у њиховој земљи у Русији већ овде на брду изнад Пожаревца. Биста великом генералу Жукову је само још један важан симбол који чува сећање на погинуле војнике“.

У наставку обележавања Дана победе над фашизмом, положени су венци у Спомен парку Чачалица, на костурници бораца Црвене армије и стрељаним родољубима и откривен је споменик маршалу Георгију Константиновичу Жукову.
Венце су положили представници амбасада Руске Федерације, Украјине, Белорусије, града Пожаревца, Браничевског округа, ГО Костолац, војске, полиције, СУБНОР-а, ГрО СНС и ГрО СПС…

Подели са другима: Facebook Twitter