Početak » Aktuelno
 

U Požarevcu obeležen Dan pobede, otkriven spomenik maršalu Žukovu na Čačalici

Dan pobede nad fašizmom u Požarevcu je obeležen prijemom u Svečanim salonima gradskog zdanja, polaganjem venaca na spomenicima na Čačalici i otkrivanjem biste maršalu Žukovu.

Na ovogodišnjem obeležavanju Dana pobede nad fašizmom prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave na čelu sa gradonačelnikom Grada Požarevca Banetom Spasovićem i predsednikom Skupštine Grada Požarevca Bojanom Ilićem, direktori javnih preduzeća i ustanova, crkve, sudstva, predstavnici boračkih organizacija, predstavnici Gradske opštine Kostolac, Vojske, Policije, predstavnici ambasada Rusije, Belorusije i Irina Bosenko iz međunarodnog saveza pravoslavnih žena, Nadežda Kuzina iz međunarodnog koordinacionog saveta privrednika i industrijalaca Moskve koje su učestvovali u donaciji biste maršala Žukova iz Rusije.

Na prijemu se obratio gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović koji je istakao da je velika čast i privilegija proslaviti ovaj dan:

Bane Spasović

“Izgubljeni životi hrabrih ratnika nisu jedina žrtva koju su podneli ovi hrabri ljudi. Podjednaku žrtvu su podnele njihove porodice, kao i celokupna država koja je izgubila blizu milion svojih ljudi. Svi oni doneli su nam, pored zvanja pobednika, i božansko saznanje da smo bili na strani pravde, što je, složićete se, daleko sažnije. Često se u životu kaže da nesreća ne ide sama, pa su te ratne godine zamenile godine ideoloških borbi u novoj državi. Borbi u kojoj nije bilo pobednika, već isključivo pobeđenih, odnosno podeljenih. Iz istorije moramo učiti, a kako bi smo to uradili, istorijske lekcije moramo ponavljati iznova i iznova kako bi na napravljenim greškama učili. Isto tako, ponosito i uzdignute glave, Srbija kao jedna od zemalja pobednica jednu od istorijskih lekcija može i predavati. Lekciju koja govori o razlikama u ratu među vojskama koje napadaju i koje se brane. Velika je razlika kada neko šalje svoje vojnike i tera ih da osvajaju tuđu, njima nepoznatu zemlju, i kada branite svoj grad, svoje selo, svoj most, svoj izvor vode i svoju njivu. Ipak, i pored velikog srca i čistih patriotskih motiva, mi u Srbiji i ovom prilikom odajemo priznanje i šaljemo zahvalnost našoj braći iz tadašnjeg Sovjetskog saveza na odlučnom jurišu kroz Evropu, čime je Drugi Svetski rat i završen. Taj dan, 9. maj, kada je maršal Žukov ratifikovao ispred saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji danas slavimo, jer na to imamo pravo. Pravo, ali i obavezu da time odamo počast mnogima koji su se za taj 9. maj 1945. godine borili, ali ga nisu dočekali. Oni, koji su rođeni godinama i decenijama posle tog datuma, ostali su uskraćeni za te slavne priče i pouke. Da to ne bude tako, danas otkrivamo spomenik u Požarevcu, na Čačalici, upravo maršalu Georgiju Konstantinoviču Žukovu kako bi one čije sećanje na te dane polako bledi podsetili, a mlađe upoznali sa trenutkom kada je dobro pobedilo zlo, a Srbija u tome pomogla”, rekao je Bane Spasović, gradončelnik Požarevca i poželeo svima srećan Dan pobede.

Prijem je bio prilika da Nadežda Kuzina iz Međunarornog koordinacionog saveta industrijalaca i privrednika Moskve uruči medalje od strane ruskog Saveza veterana gradonačelniku Požarevca Banetu Spasoviću, predsedniku Skupštine grada Bojanu Iliću, istoričaru Gordanu Bojkoviću i Dragom Iviću.

Rukovodilac odeljenja međunarodnog koordinacionog saveta Nadežda Kuzina izrazila je zadovoljstvo što je u veoma važnom istorijskom trenutku u Požarevcu sa srpskom braćom.

Nadežda se zahvalila i između ostalog istakla:

Nadežda Kuzina

„Želim da se duboko poklonim srpskom narodu što više od pola veka čuva sećanje na ruske vojnike koji nisu sahranjeni u njihovoj zemlji u Rusiji već ovde na brdu iznad Požarevca. Bista velikom generalu Žukovu je samo još jedan važan simbol koji čuva sećanje na poginule vojnike“.

U nastavku obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, položeni su venci u Spomen parku Čačalica, na kosturnici boraca Crvene armije i streljanim rodoljubima i otkriven je spomenik maršalu Georgiju Konstantinoviču Žukovu.
Vence su položili predstavnici ambasada Ruske Federacije, Ukrajine, Belorusije, grada Požarevca, Braničevskog okruga, GO Kostolac, vojske, policije, SUBNOR-a, GrO SNS i GrO SPS…

Podeli sa drugima: Facebook Twitter