Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Utvrđene trase državnih puteva

Lokalnim samouprava na teritoriji Braničevskog okruga dostavljeni Elaborati „Trase državnih puteva kroz sedišta gradova i opština“. Predstavnici lokalnih samouprava govorili o postojećim problemima na mreži državnih puteva.

Sa sastanka sa JP „Putevi Srbije“

Sa sastanka sa JP „Putevi Srbije“

Predstavnik JP „Putevi Srbije“, Borivoje Aleksić, napomenuo je da će se u narednoj godini, nakon jasno definisane mreže postojećih državnih puteva, uraditi master plan putne mreže Srbije za narednih 20 godina a tome prethodi sastanak sa lokalnim samoupravama gde će se izneti konkretni problemi koji postoje na putevima na teritoriji Braničevskog okruga. Aleksić je rekao i da je, na osnovu nove odredbe o kategorizaciji puteva, JP „Putevi Srbije“ otišao korak dalje u svojim aktivnostima i u proteklih godinu dana obišli su sve lokalne zajednice gde su utvrđene trase prolaska državnih puteva.

-Ono što decenijama nije bilo urađeno, sada je na neki način definisano. U saradnji sa lokalnim zajednicama sada su utvrđene trase državnih puteva i način na koji funkcioniše transferni saobraćaj, rekao je Aleksić i napomenuo da će u nadležnost lokalnih zajednica biti prebačene saobraćajnice koje se decenijama ne koriste kako bi samostalno širili svoju putnu mrežu.

Na skupu u Požarevcu predstavnicima lokalnih samouprava na teritoriji Braničevskog okruga govorili su o konkretnim problemima na putnim pravcima i predlozima da se oni prevaziđu uz pomoć države.

Sa sastanka sa JP „Putevi Srbije“

Sa sastanka sa JP „Putevi Srbije“

Tako će biti stvoreni uslovi da „Putevi Srbije“ mogu da urade svoj referentni sistem  odnosno da definišu mrežu državnih puteva na teritoriji Republike Srbije. Na ovaj način jasno će biti utvrđene i granice na osnovu koje će nadležni putari tačno znati šta je njihova nadležnost u održavanju puteva. -„Putevi Srbije“ zakonski su u obavezi da održavaju državne puteve kao i kompletnu vertikalnu i horizontalnu signalizaciju a sve ostalo je u gradskoj nadležnosti i predviđeno je opštinskim budžetom. Načelnik Braničevskog okruga, Aleksandar Đokić, napomenuo je da ove godine grad Požarevac računa i na sredstva iz Saveta za bezbednost saobraćaja što je dodatnih 15 miliona dinara prikupljenih od novčanih kazni i prekršaja u saobraćaju a utrošiće se u edukativne svrhe za poboljšanje bezbednosti u saobraćaju.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter