Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Etno festival kraj Sestroljina

Duhovno-etnografska manifestacija, Uskršnji Etno festival kraj manastira Sestroljin u naselju Poljana nadomak Požarevca, održana je 13. put. Ova manifestacija održava se svake godine drugog dana Uskrsa. Organizovana u duhu narodnog stvaralaštva i na jednom od izvora srpske duhovnosti, kulture i običaja, manifestacija ima za cilj da se stare vrednosti nikad ne zaborave priprema hrane na tradicionalan način, stari zanati, folklori i domaća radinost…

Od naranijih vremena narodnii običaji su ispunjavali jednu važnu ulogu, očuvanje identiteta naroda. Običaji Srba su nastali da bi zadovoljili različite ljudske potrebe.

sestroljin_1

-Mi smo narod sa bogatom tradicijom koji od najranijih vremena čuva svoje običaje, a samo narod koji je duhovno jak, koji neguje svoju tradiciju i jača svoje korene, može da opstane. U današnjim složenim istorijskim uslovima, radi očuvanja sopstvenog identiteta, sve je veća težnja da se većina običaja obnovi, sačuva i utka u svakodnevni život. Meštani Poljane uspeli su da sačuvaju veliki deo običaja i tradicionalnih obeležja ovog kraja, istakla je Jelena Vukazić, direktorka TOG Požarevac, otvarajući manifestaciju.

sestroljin_2

Grad Požarevac svake godine daje podršku ovoj manifestaciji jer prepoznaje da postojanje svesti o sopstvenom identitetu garantuje kontinuitet postojanja i dugovečnost nacije.

-Ostajemo u nadi da će se stvaralaštvo mnogih generacija približiti mladima i da će oni aktivno učestvovati u stvaraštvu i kulturnom životu, odnosno, da ova smotra bude uspomena i podsticaj za naše potomke, koji treba da upoznaju prošlost. Svesni smo da se od prošlosti ne živi, ali moramo znati da ko nema prošlost, budućnost mu je neizvesna.Lokalna samouprava daje punu podršku Poljani u organizaciji ove smotre narodnog stvaralaštva na kojoj su vešti stvaraoci pokazali visok stepen profesionalizma i umetnosti”, rekao je gradonačelnik Miomir Ilić.

sestroljin_4

sestroljin_cover

Na festivalu je učestvovalo devet udruženja sa svojim asortimanom jela, pica, ručnih radova, i naravno, farbanih uskršnjih jaja. Tu su bila i četiri kulturno-umetnička društva, od kojih su dva došla izdaleka: KUD “Alati Svislajon” iz Trebinja, Republika Srpska i KUD „Stojan Novaković“ iz Blaca.

sestroljin_3

Organizatori manifestacije su Turistička organizacija grada Požarevca, Crkvena opština Poljana, MZ “Poljana” , KUD “Mladost” Poljana i Centar za kulturu Požarevac. Tehnička podrška “Auto Mirkos” Požarevac.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter