Почетак » Актуелно » О Граду
 

Етно фестивал крај Сестрољина

Духовно-етнографска манифестација, Ускршњи Етно фестивал крај манастира Сестрољин у насељу Пољана надомак Пожаревца, одржана је 13. пут. Ова манифестација одржава се сваке године другог дана Ускрса. Организована у духу народног стваралаштва и на једном од извора српске духовности, културе и обичаја, манифестација има за циљ да се старе вредности никад не забораве припрема хране на традиционалан начин, стари занати, фолклори и домаћа радиност…

Од наранијих времена народнии обичаји су испуњавали једну важну улогу, очување идентитета народа. Обичаји Срба су настали да би задовољили различите људске потребе.

sestroljin_1

-Ми смо народ са богатом традицијом који од најранијих времена чува своје обичаје, а само народ који је духовно јак, који негује своју традицију и јача своје корене, може да опстане. У данашњим сложеним историјским условима, ради очувања сопственог идентитета, све је већа тежња да се већина обичаја обнови, сачува и утка у свакодневни живот. Мештани Пољане успели су да сачувају велики део обичаја и традиционалних обележја овог краја, истакла је Јелена Вуказић, директорка ТОГ Пожаревац, отварајући манифестацију.

sestroljin_2

Град Пожаревац сваке године даје подршку овој манифестацији јер препознаје да постојање свести о сопственом идентитету гарантује континуитет постојања и дуговечност нације.

-Остајемо у нади да ће се стваралаштво многих генерација приближити младима и да ће они активно учествовати у ствараштву и културном животу, односно, да ова смотра буде успомена и подстицај за наше потомке, који треба да упознају прошлост. Свесни смо да се од прошлости не живи, али морамо знати да ко нема прошлост, будућност му је неизвесна.Локална самоуправа даје пуну подршку Пољани у организацији ове смотре народног стваралаштва на којој су вешти ствараоци показали висок степен професионализма и уметности”, рекао је градоначелник Миомир Илић.

sestroljin_4

sestroljin_cover

На фестивалу је учествовало девет удружења са својим асортиманом јела, пица, ручних радова, и наравно, фарбаних ускршњих јаја. Ту су била и четири културно-уметничка друштва, од којих су два дошла издалека: КУД “Алати Свислајон” из Требиња, Република Српска и КУД „Стојан Новаковић“ из Блаца.

sestroljin_3

Организатори манифестације су Туристичка организација града Пожаревца, Црквена општина Пољана, МЗ “Пољана” , КУД “Младост” Пољана и Центар за културу Пожаревац. Техничка подршка “Ауто Миркос” Пожаревац.

Подели са другима: Facebook Twitter