Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Gasifikacija privedena kraju

Radovi na gasifikaciji grada Požarevca privode se kraju pa će građani koji žive u ulicama gde je ona sprovedena moći od ove zime da se greju na gas a cena priključka će biti oko 750 evra, navedeno je na konferenciji za medije u Gradskom zdanju.

Konferencija za medije

Konferencija za medije

 

Realizacija gasifikacije celokupne teritorije grada Požarevca, odnosno, gasovod visokog pritiska od Osipaonice do Požarevca i dalje prema selu Ostrovu kod Kostolca je u završnoj fazi. Takođe, pri kraju je gasovodna mreža srednjeg i niskog pritiska. To praktično znači da su se stekli svi uslovi da do početka grejne sezone građani Požarevca i industrijski potrošači počnu da se greju na gas. Cena gasa će u narednom periodu biti niža jer je vezana za cenu nafte, dok je cena priključka oko 750 evra, kazao  je Jovica Budimir, izvršni direktor „Srbijagasa” za investicije i naglasio da je ovo preduzeće uložilo  preko 18 miliona evra u gasifikaciju Požarevca.

-Gas je energent koji će u budućnosti imati veliki značaj, naročito oko privrednih subjekata. Naša zamisao je i bila da to pre svega bude namenjeno privrednim subjektima koji su se za to izjasnili, a za fizička lica tamo gde su potpisali sporazume o zajedničkom ulaganju, rekao je gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić.

Studija opravdanosti gasifikacije grada Požarevca rađena je 1998. godine i nije se bazirala na individualnom korišćenju već isključivo za potrebe privrede. U međuvremenu, značajni privredni subjekti su propali. -Jedan od razloga zašto su privredni pogoni koje smo imali u Požarevcu ugašeni je nedostatak adekvatnog energenta.Samo jedan privredni subjekat je koristio tečni naftni gas -“Bambi”, što je jedan od razloga zbog koga se i danas nalazi u Požarevcu”, smatra Branko Đorđević, predstavnik Investicione grupe grada.

Postrojenje gasifikacije

Postrojenje gasifikacije

 

„Srbijagas” je sagledao mogućnost da ovaj energent  plasira i kroz komunalne potrebe, ali individualne ankete nisu sprovedene, rečeno je na konferenciji. To znači da nije poznato koliko je građana zainteresovano da se greje na gas. -Po selima smo računali da će biti oko 20, a sada imamo odziv za 60 – 70 priključaka”, napomenuo je Đorđević, i kazao da se uglavnom radi o ljudima koji su živeli u inostranstvu i upoznati su sa gasifikacijom.

-Sve opštine u Braničevskom okrugu pokazale su interesovanje za gasifikaciju, istakao je Aleksandar Đokić, načelnik Braničevskog upravnog okruga i dodao da  će „Srbijagas” prilagoditi svoje planove željama ovih opština. Đokić  je tražio pomoć za realizaciju ovih planova od ministarstva energetike, a da li će je dobiti znaće se  možda već u četvrtak nakon sastanka u pomenutom ministarstvu kome će prisustvovati, pored načelnika Braničevskog okruga i predstavnika „Srbijagasa”,  državni sekretar Mirjana  Filipović.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter