Početak » Aktuelno
 

Gasno polje “Ostrovo” počelo sa radom

Pušteno u rad NIS-ovo postrojenje za proizvodnju i veleprodaju prirodnog komprimovanog gasa na gasnom polju Ostrovo. Ovo postrojenje će godišnje proizvoditi devet miliona metara kubnih tog gasa. Vrednost investicije oko 400 miliona dinara.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ambasador Aleksandar Čepurin, generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev, zajedno sa domaćinom, gradonačelnikom Požarevca Banetom Spasovićem pustili su u rad postrojenje, a ministar Antić je tom prilikom rekao da je ovaj projekat izuzetno značajan i dodao da je Naftna industrija Srbije značajna kompanija za Srbiju.

Mi posebnu pažnju posvećujemo njenom daljem razvoju i očekujemo da nastavi da bude lider u svojoj oblasti i da bude jedan od najstabilnijih elemenata naše privrede i ukupne ekonomije. – rekao je Antić.

Navodeći da će tržište gasa da se širi, i da su zahtevi potrošača sve veći Antić je rekao da to nekada nije moguće pratiti razvojem kvalitetne infrastrukture koja može gas da dopremi i do industrije i do ostalih potrošača. Postrojenje Ostrovo može komprimovanim gasom da pokrije zahteve privrede u čitavom ovom kraju počev od kompanije Bambi koja je veliki industrijski potrošač pa do svih ostalih potrošača.

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev je podsetio da je geslo kompanije NIS – budućnost na delu, a da je cilj da stvaraju budućnost.

– Danas možemo da vidimo kako budućnost izgleda. Komprimovani prirodni gas je svakako gorivo budućnosti i može da zameni benzin, dizel i tečni naftni gas uz najmanju emisiju štetnih gasova”, rekao je dodajući da se smatra da je on ekološki najčistiji. – naveo je Tjurdenjev.

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović navodeći da je NIS odgovorna kompanija istakao je da je uredila prilaz do gasnog polja oko jednog kilometra novog asvalta i da je ovo veliki napredak za grad Požarevac u saradnji sa tako jednom velikom kompanijom, koji će mnogo značiti za razvijanje industrijskog potencijala Braničevskog okruga i samog Požarevca.

Ukupna vrednost investicije izgradnje sabirno gasne stanice i postrojenja za prozvodnju komprimovanog prirodnog gasa iznosi 400.000.000 dinara i završena je u martu ove godine. Na novoizgrađenom postrojenju planirana je dnevna prozivodnja od 25 tona komprimovanog prirodnog gasa, što na godišnjem nivou iznosi oko devet hiljada tona tog energenta.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter