Почетак » Актуелно
 

Гасно поље “Острово” почело са радом

Пуштено у рад НИС-ово постројење за производњу и велепродају природног компримованог гаса на гасном пољу Острово. Ово постројење ће годишње производити девет милиона метара кубних тог гаса. Вредност инвестиције око 400 милиона динара.

Министар рударства и енергетике Александар Антић, амбасадор Александар Чепурин, генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев, заједно са домаћином, градоначелником Пожаревца Банетом Спасовићем пустили су у рад постројење, а министар Антић је том приликом рекао да је овај пројекат изузетно значајан и додао да је Нафтна индустрија Србије значајна компанија за Србију.

Ми посебну пажњу посвећујемо њеном даљем развоју и очекујемо да настави да буде лидер у својој области и да буде један од најстабилнијих елемената наше привреде и укупне економије. – рекао је Антић.

Наводећи да ће тржиште гаса да се шири, и да су захтеви потрошача све већи Антић је рекао да то некада није могуће пратити развојем квалитетне инфраструктуре која може гас да допреми и до индустрије и до осталих потрошача. Постројење Острово може компримованим гасом да покрије захтеве привреде у читавом овом крају почев од компаније Бамби која је велики индустријски потрошач па до свих осталих потрошача.

Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев је подсетио да је гесло компаније НИС – будућност на делу, а да је циљ да стварају будућност.

– Данас можемо да видимо како будућност изгледа. Компримовани природни гас је свакако гориво будућности и може да замени бензин, дизел и течни нафтни гас уз најмању емисију штетних гасова”, рекао је додајући да се сматра да је он еколошки најчистији. – навео је Тјурдењев.

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић наводећи да је НИС одговорна компанија истакао је да је уредила прилаз до гасног поља око једног километра новог асвалта и да је ово велики напредак за град Пожаревац у сарадњи са тако једном великом компанијом, који ће много значити за развијање индустријског потенцијала Браничевског округа и самог Пожаревца.

Укупна вредност инвестиције изградње сабирно гасне станице и постројења за прозводњу компримованог природног гаса износи 400.000.000 динара и завршена је у марту ове године. На новоизграђеном постројењу планирана је дневна прозиводња од 25 тона компримованог природног гаса, што на годишњем нивоу износи око девет хиљада тона тог енергента.

Подели са другима: Facebook Twitter