Почетак » Актуелно » О Граду
 

Горан Бреговић почасни витез Љубичева

Прослављени музичар Горан Бреговић ће постати почасни витез Љубичева, наведено је, између осталог, на конференцији за медије одржаној у Ергели „Љубичево“ уз образложење да Бреговић својом музиком подстиче ширење љубави, мира, толеранције и поштовања међу народима и државама. Град Пожаревац је том приликом званично јавности представио предстојеће 53. Љубичевске коњичке игре.

LJKI_1

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, који је уједно и председник Организационог одбора овогодишњих Игара, у реновираној трофејној сали у Љубичеву, говорио је о детаљима дефилеа и спортског дела, а представници медија имали су прилике да поједине делове чују и од директорке Туристичке организације града Пожаревца Јелене Вуказић, као и од тоур-менаџера Бијелог дугмета, Зорана Јамине.

-Ове године решили смо да променимо приступ организацији Љубичевских коњичких игара и водили смо се идејом квалитет уместо квантитета. Нисмо имали тако гломазне пратеће манифестације, а новац који смо на тај начин уштедели, усмерили смо у реновирање Ергеле и Хиподрома, као и подизање фонда награда. То се испоставило као исправно јер смо сведоци да нам инфраструктура везана за ЉКИ сада изгледа далеко боље а и одзив такмичара је велики, рекао је градоначелник Спосовић подсетивши да је протеклих година било Игара када није било ниједног грла из иностранства док предстојећа манифестација има префикс међународне.  Наиме, ове године, поред домаћих, гледаоци ће имати прилике да уживају и у веома квалитетним коњима који долазе из Црне Горе, Босне и Херцеговине, Мађарске и других земаља из окружења.

LJKI_3

Бане Спасовић је искористио прилику и да се захвали Влади Републике Србије на помоћи у виду новчаних средстава које је издвојило Министарство туризма за уређења дела хиподрома као и председнику Републике Србије Томиславу Николићу на прихватању молбе да од ове године Љубичевске коњичке игре буду под покровитељством Председника Србије. Поред Томислава Николића и његових сарадника, присутни на играма ће бити и представници амбасада неколико земаља.

-Изузетно смо поносни и на новоформирани пожаревачки Симфонијски оркестар „Гвардиа“ који наступа дан пред отварање игара. Оркестар је формиран на предлог професора виолине, младе Теодоре Димитријевић а он је заправо наставак „Књажевско сербске банде” коју је капелник Јосиф Шлезингер 1831. године основао у Пожаревцу по наредби Милоша Обреновића и придодао га саставу своје гарде, па отуда и назив “Гвардиа”, истакао је Спасовић и пре него што је дао реч осталим учесницима конференције подсетио да је изузетно задовољан чињеницом да  Бијело дугме свира на отварању ЉКИ, и додао:

-Горана Бреговића, непосредно пред почетак концерта учинићемо почасним витезом Љубичева, тако што ћемо му уручити сабљу и плашт. До сада су двојица спортиста добила ова признања: пливачи Милорад Чавић и Велимир Стјепановић, а овога пута донели смо одлуку да је уручимо једном уметнику. Он је својим композицијама учинио много на представљању музике овог региона читавом свету, тако да је апсолутно заслужио у том домену титулу витеза, открио је градоначелник Пожаревца.

Потом је Јелена Вуказић представницима медија представила програм пратећих дешавања у граду, посебно најавивши и спортски део програма, увек најатрактивнији Љубичевски вишебој, али и галопске и касачке трке, као и препонско и даљинско јахање.

-Посебно се радујем дефилеу, јер је ове године реч о мултимедијалном пројекту којим ће се читав центар града претворити у позорницу а за ту прилику смо, поред пожаревачких глумаца Слободана Степића и Марка Радуловића, ангажовали и Народно позориште из Сомбора. Химну ће, на самом почетку, извести оперска дива Габријела Убавић, такође Пожаревљанка, навела је Вуказићева.

LJKI_2

Присутнима се обратио и Зоран Јамина, који је најавио преко два сата музичког програма Бијелог дугмета где ће они извести своје легендарне песме у освеженим аранжманима. За ову прилику Горан Бреговић специјално долази у Пожаревац, између два концерта која има у иностранству. Поред врсних музичара, друштво на сцени пред Пожаревљанима правиће му Младен Војчић Тифа и Ален Исламовић.

Град је приликом ове конференције уредио организован долазак представника медија из Београда тако као и обилазак појединих атрактивних туристичких места у Пожаревцу. Испоставило се то као одличан потез, узевши у обзир да су новинари и њихове колеге добрано померили сатницу, инспирисани местима на које су их њихови домаћини водили и која су желели детаљно да виде, сниме, фотографишу. Најпре су боравили у Згради Начелства где је специјално за ту прилику Градски женски хор Барилли извео неколико композиција најављујући скори јубилеј – 25 година постојања. Потом су обишли Спомен обележје Пожаревачки мир на Тулби, да би пре последње одреднице, ергеле Љубичево, обичли и градски хиподром где ће се и одвијати спортски део такмичења.

Подели са другима: Facebook Twitter