Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Goran Bregović počasni vitez Ljubičeva

Proslavljeni muzičar Goran Bregović će postati počasni vitez Ljubičeva, navedeno je, između ostalog, na konferenciji za medije održanoj u Ergeli „Ljubičevo“ uz obrazloženje da Bregović svojom muzikom podstiče širenje ljubavi, mira, tolerancije i poštovanja među narodima i državama. Grad Požarevac je tom prilikom zvanično javnosti predstavio predstojeće 53. Ljubičevske konjičke igre.

LJKI_1

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović, koji je ujedno i predsednik Organizacionog odbora ovogodišnjih Igara, u renoviranoj trofejnoj sali u Ljubičevu, govorio je o detaljima defilea i sportskog dela, a predstavnici medija imali su prilike da pojedine delove čuju i od direktorke Turističke organizacije grada Požarevca Jelene Vukazić, kao i od tour-menadžera Bijelog dugmeta, Zorana Jamine.

-Ove godine rešili smo da promenimo pristup organizaciji Ljubičevskih konjičkih igara i vodili smo se idejom kvalitet umesto kvantiteta. Nismo imali tako glomazne prateće manifestacije, a novac koji smo na taj način uštedeli, usmerili smo u renoviranje Ergele i Hipodroma, kao i podizanje fonda nagrada. To se ispostavilo kao ispravno jer smo svedoci da nam infrastruktura vezana za LjKI sada izgleda daleko bolje a i odziv takmičara je veliki, rekao je gradonačelnik Sposović podsetivši da je proteklih godina bilo Igara kada nije bilo nijednog grla iz inostranstva dok predstojeća manifestacija ima prefiks međunarodne.  Naime, ove godine, pored domaćih, gledaoci će imati prilike da uživaju i u veoma kvalitetnim konjima koji dolaze iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Mađarske i drugih zemalja iz okruženja.

LJKI_3

Bane Spasović je iskoristio priliku i da se zahvali Vladi Republike Srbije na pomoći u vidu novčanih sredstava koje je izdvojilo Ministarstvo turizma za uređenja dela hipodroma kao i predsedniku Republike Srbije Tomislavu Nikoliću na prihvatanju molbe da od ove godine Ljubičevske konjičke igre budu pod pokroviteljstvom Predsednika Srbije. Pored Tomislava Nikolića i njegovih saradnika, prisutni na igrama će biti i predstavnici ambasada nekoliko zemalja.

-Izuzetno smo ponosni i na novoformirani požarevački Simfonijski orkestar „Gvardia“ koji nastupa dan pred otvaranje igara. Orkestar je formiran na predlog profesora violine, mlade Teodore Dimitrijević a on je zapravo nastavak „Knjaževsko serbske bande” koju je kapelnik Josif Šlezinger 1831. godine osnovao u Požarevcu po naredbi Miloša Obrenovića i pridodao ga sastavu svoje garde, pa otuda i naziv “Gvardia”, istakao je Spasović i pre nego što je dao reč ostalim učesnicima konferencije podsetio da je izuzetno zadovoljan činjenicom da  Bijelo dugme svira na otvaranju LjKI, i dodao:

-Gorana Bregovića, neposredno pred početak koncerta učinićemo počasnim vitezom Ljubičeva, tako što ćemo mu uručiti sablju i plašt. Do sada su dvojica sportista dobila ova priznanja: plivači Milorad Čavić i Velimir Stjepanović, a ovoga puta doneli smo odluku da je uručimo jednom umetniku. On je svojim kompozicijama učinio mnogo na predstavljanju muzike ovog regiona čitavom svetu, tako da je apsolutno zaslužio u tom domenu titulu viteza, otkrio je gradonačelnik Požarevca.

Potom je Jelena Vukazić predstavnicima medija predstavila program pratećih dešavanja u gradu, posebno najavivši i sportski deo programa, uvek najatraktivniji Ljubičevski višeboj, ali i galopske i kasačke trke, kao i preponsko i daljinsko jahanje.

-Posebno se radujem defileu, jer je ove godine reč o multimedijalnom projektu kojim će se čitav centar grada pretvoriti u pozornicu a za tu priliku smo, pored požarevačkih glumaca Slobodana Stepića i Marka Radulovića, angažovali i Narodno pozorište iz Sombora. Himnu će, na samom početku, izvesti operska diva Gabrijela Ubavić, takođe Požarevljanka, navela je Vukazićeva.

LJKI_2

Prisutnima se obratio i Zoran Jamina, koji je najavio preko dva sata muzičkog programa Bijelog dugmeta gde će oni izvesti svoje legendarne pesme u osveženim aranžmanima. Za ovu priliku Goran Bregović specijalno dolazi u Požarevac, između dva koncerta koja ima u inostranstvu. Pored vrsnih muzičara, društvo na sceni pred Požarevljanima praviće mu Mladen Vojčić Tifa i Alen Islamović.

Grad je prilikom ove konferencije uredio organizovan dolazak predstavnika medija iz Beograda tako kao i obilazak pojedinih atraktivnih turističkih mesta u Požarevcu. Ispostavilo se to kao odličan potez, uzevši u obzir da su novinari i njihove kolege dobrano pomerili satnicu, inspirisani mestima na koje su ih njihovi domaćini vodili i koja su želeli detaljno da vide, snime, fotografišu. Najpre su boravili u Zgradi Načelstva gde je specijalno za tu priliku Gradski ženski hor Barilli izveo nekoliko kompozicija najavljujući skori jubilej – 25 godina postojanja. Potom su obišli Spomen obeležje Požarevački mir na Tulbi, da bi pre poslednje odrednice, ergele Ljubičevo, običli i gradski hipodrom gde će se i odvijati sportski deo takmičenja.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter