Početak » Aktuelno » Obaveštenja » O Gradu
 

Grad nastavlja da pomaže zdravstene ustanove

Gradonačelnik Grada Požarevca i komadant Štaba za vanredne situacije Saša Pavlović je na konferenciji za medije istakao da je Gradsko veće na predlog štaba donelo odluku da finansira dodatnih sedam lekara, pet za Dom zdravlja Požarevac i dva za DZ u Gradskoj opštini Kostolac, koji su prekopotrebni zbog borbe protiv epidemije korana virusa. Takođe donete su i odluke da se nastavi sa finansiranjem dezinfekcije prostorija Opšte bolnice, Doma zdravlja i Policijske uprave. On je dodao da je pre nekoliko dana uvedena vanredna situacija zbog povećanja broja obolelih od korona virusa i da iz tog razloga apeluje na građane da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mera od strane republičkog kriznog štaba kako bi pomogli našim zdravstenim radnicima koji rade u teškim uslovima.

Trenutno je u požarevačkoj kovid bolnici 195 pacijenata koji su aktivno oboleli od virusne infekcije COVID-19, a 120 radnika je u karantinu. Pet pacijenata je intubirano, 12 pacijenata je na neinvazivnoj metodi davanja kiseonika (putem maske), rekao je Pavlović.Dnevno se obavi oko 150 pregleda dnevno u kovid ambulanti, a veliki problem po rečima gradonačelnika predstavljaja čekanje na pregled. Povodom tog problema biće održan sastanak sa direktorkom Doma zdravlja i medicinskim osobljem. U Domu zdravlja Požarevac devet doktora i 15 medicinskih sestara je pozitivno na COVID-19. Medicinske sestre nemaju simptome i nalaze se u karantinu. Pet doktora i 10 medicinskih sestara trenutno je u ispomoći u bolnici kako bi se prebrodio ovaj talas virusa.
Po jučerašnjem dnevnom izveštaju ZZJZ Požarevac na teritoriji Požarevca bilo je 20 pozitivnih na COVID-19, što predstavlja pad obolelih u odnosu na prethodne dane.
Bilo je reči i o peticiji povodom prikupljanja novčane pomoći za obolelu decu, putem koje se traži da se sredstva od Nove godine preusmere za njihovo lečenje.

Pavlović je rekao da i pored velike želje to nije zakonski moguće, traženo je mišljenje od stručnih službi koje su rekle da zakon ne dozvoljava da lokalna samouprava uplaćuje bilo kakve donacije i upravo iz tog razloga on moli građane da imaju razumevanje zašto taj novac ne može da se preusmeri. Da je to bilo moguće siguran sam da bi to učinile i prethodne vlasti istakao je gradonačelnik. On je obećao da će svojim ličnim zalaganjem kontaktirati sve privrednike Grada Požarevca u cilju prikupljanja sredstva za bolesnu decu.

Kada je u pitanju rasveta za Novu godinu nje će biti:

“Smatram da pre svega našoj deci ne treba oduzeti radost Nove godine jer smatram da naša deca u sumornim i depresivnim danima, kao i sami građani bi voleli da imaju okićen grad.”

Podeli sa drugima: Facebook Twitter