Почетак » Актуелно » О Граду
 

Град Пожаревац ће субвенционисати боравак деце у првиватном вртићу

Потписивањем споразума између Града Пожаревца, Предшколске установе Љубица Вребалов и ПУ „Здраво дете“, омогућује се да и малишани који су остали испод црте за упис у вртић буду уписани. Град ће суфинансирати боравак 110 малишана у вртићу „Здраво дете“. Право на упис који субвенционише град имају деца која су остали неуписани у државни вртић.

Данашњи споразум су потписали начелник Градске управе Александар Симоновић, директорка ПУ „Љубица Вребалов“ Тања Лончар и директорка вртића „Здраво дете“ Мерима Милојковић.

Начелник Градске управе Александар Симоновић је овом приликом изјавио да му је изузетно драго што се решава један од већих проблема у Пожаревцу:

Александар Симоновић

“Након донете одлуке о праву на накнаду дела трошкова боравка деце у предшколској установи чији је оснивач друго правно или физичко лице на територији Града Пожаревца и опредељивања средстава за ову намену у буџету Града Пожаревца приступили смо потписивању споразума са предшколском установом “Здраво дете”, која је верификована од стране надлежног министарства. Мишљења смо да је овај начин право решење и то из више разлога. Основни разлог је тај што смо овим субвенционисањем приватног сектора преполовили листу чекања. Оно што је такође битно је да у исто време исти тај приватни сектор подстичемо и посредно утичемо на његов развој и отварање нових радних места. Потписаним споразумом утврдили смо начин на који родитељи, односно законски заступници могу остварити право на накнаду дела трошкова боравка њихове деце у предшколској установи “Здраво дете”. Да би родитељи, односно законски заступници остварили поменуто право потребно је пре свега да су већ поднели захтев за упис детета у Предшколску установу Љубица Вребалов и да су испунили потребне услове за упис детета али да због недовољних капацитета дете није уписано. Предшколска установа Љубица Вребалов о томе издаје потврду-одбијеницу са којом родитељ, односно законски заступник одлази у предшколску установу здраво дете и са истом закључује уговор о боравку детета. Са одбијеницом и потписаним уговором родитељ, односно законски заступник долази у зграду Градске управе, соба број 12, Одељење за друштвене делатности и исте предаје уз попуњавање прописаног обрасца. Надлежно Одељење Градске управе на основу наведеног доноси Решење о признавању права на накнаду дела трошкова за боравак детета, наравно уколико су испуњени услови које сам навео. Када је реч о самој накнади дела трошкова боравка детета родитељ, односно законски заступник, уплаћује исту предшколској установи Здраво дете а затим се са доказом о уплати и решењем о признавању права јавља у зграду Градске управе, соба 35, Одељење за друштвене делатности, након чега му се рефундира износ од 80% од економске цене утврђене за боравак деце у Предшколској установи Здраво дете, а што тренутно износи 15.200 динара.“

Директорка ПУ „Здраво дете“ Мерима Милојковић је на конференцији за медије рекла:

Мерима Милојковић

“На почетку желим да истакнем да је наша сарадња отпочела знатно раније, када смо први пут послали писмо о намерама гардској управи у жељи да оснујемо приватну предшколску установу. Градоначелник Бане Спасовић и начелник градске управе Александар Симоновић су препознали значај ове иницијативе, подржали наш предлог, пружили сву потрбну помоћ од стране градске управе и учинили све потребне кораке како би град Пожаревац по први пут обезбедио субвенције и за децу која би се уписала у приватном сектору. Са друге стране, ми као оснивачи смо инвестирали енергију, ентузијазам, знања и вештине, реновирали и опремили прелепу кућу за потребе вртића, и тако постали оснивачи прве приватне предшколске установе „ЗДРАВО ДЕТЕ“ верификоване од стране Министарства просвете. Као такви, можемо да учествујемо у програму субвенција које је град Пожаревац обезбедио за своје грађане. Иако је ово приватна установа, овај пројекат представља много више од једног пословног пројекта. Прихватамо на себе велику одговорност, како би родитељи и деца били задовољни.  Налазимо се у мирном делу града у улици Миодрага Марковића 10а, у прелепој кући са пространим двориштем и капацитетом од 110 деце узраста од 1 године до поласка у школу. Обзиром да смо лиценцирана установа, деца код нас могу похађати припремни предшколски програм који је законом обавезан. Радно време вртића је од 06 часова до 17 часова радним данима током целе године, осим за дане државних празника. Наша основна понуда, осим боравка деце, васпитно-образовног рада, два основна оброка и две ужине, подразумева и школицу спорта 2 сата недељно за свако уписано дете. Поред овога планирамо благовремено да додатно понудимо и остале активности, као што су ликовне и драмске радионице, школице страних језика и остало. Обзиром да су од данас субвенције на располагању, план је да се са уписом у нашу установу почне од понедељка 25. новембра од 10-16 часова, а почетак рада вртића од 2. децембра.“

Након потписаног споразума градско руководство са градоначелником Банетом Спасовићем обишли су вртић „Здраво дете“.

Градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић, навео је да овај приватни вртић није конкуренција државном, већ да је најважније да сва деца буду смештена у вртиће и да им се обезбеде најбољи могући услови и кадрови, а посебно је нагласио да је дванаест људи нашло посао.

Бане Спасовић

“Тренутно је око 240 малишана остало испод црте, сада се тај број смањује за 110, а имамо најаве за један до два нова вртића, тако да ће град Пожаревац кроз субвенције, у врло кратком року, од годину дана обезбедити сву децу у нашем граду, да родитељи не брину док су на послу. Мора постојати то јавно приватно партнерство, сарадња локалне самоуправе са реалним сектором. Сви смо на заједничком задатку да помогнемо нашим суграђанима“, рекао је Спасовић.

Подели са другима: Facebook Twitter