Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Grad Požarevac će subvencionisati boravak dece u prvivatnom vrtiću

Potpisivanjem sporazuma između Grada Požarevca, Predškolske ustanove Ljubica Vrebalov i PU „Zdravo dete“, omogućuje se da i mališani koji su ostali ispod crte za upis u vrtić budu upisani. Grad će sufinansirati boravak 110 mališana u vrtiću „Zdravo dete“. Pravo na upis koji subvencioniše grad imaju deca koja su ostali neupisani u državni vrtić.

Današnji sporazum su potpisali načelnik Gradske uprave Aleksandar Simonović, direktorka PU „Ljubica Vrebalov“ Tanja Lončar i direktorka vrtića „Zdravo dete“ Merima Milojković.

Načelnik Gradske uprave Aleksandar Simonović je ovom prilikom izjavio da mu je izuzetno drago što se rešava jedan od većih problema u Požarevcu:

Aleksandar Simonović

“Nakon donete odluke o pravu na naknadu dela troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice na teritoriji Grada Požarevca i opredeljivanja sredstava za ovu namenu u budžetu Grada Požarevca pristupili smo potpisivanju sporazuma sa predškolskom ustanovom “Zdravo dete”, koja je verifikovana od strane nadležnog ministarstva. Mišljenja smo da je ovaj način pravo rešenje i to iz više razloga. Osnovni razlog je taj što smo ovim subvencionisanjem privatnog sektora prepolovili listu čekanja. Ono što je takođe bitno je da u isto vreme isti taj privatni sektor podstičemo i posredno utičemo na njegov razvoj i otvaranje novih radnih mesta. Potpisanim sporazumom utvrdili smo način na koji roditelji, odnosno zakonski zastupnici mogu ostvariti pravo na naknadu dela troškova boravka njihove dece u predškolskoj ustanovi “Zdravo dete”. Da bi roditelji, odnosno zakonski zastupnici ostvarili pomenuto pravo potrebno je pre svega da su već podneli zahtev za upis deteta u Predškolsku ustanovu Ljubica Vrebalov i da su ispunili potrebne uslove za upis deteta ali da zbog nedovoljnih kapaciteta dete nije upisano. Predškolska ustanova Ljubica Vrebalov o tome izdaje potvrdu-odbijenicu sa kojom roditelj, odnosno zakonski zastupnik odlazi u predškolsku ustanovu zdravo dete i sa istom zaključuje ugovor o boravku deteta. Sa odbijenicom i potpisanim ugovorom roditelj, odnosno zakonski zastupnik dolazi u zgradu Gradske uprave, soba broj 12, Odeljenje za društvene delatnosti i iste predaje uz popunjavanje propisanog obrasca. Nadležno Odeljenje Gradske uprave na osnovu navedenog donosi Rešenje o priznavanju prava na naknadu dela troškova za boravak deteta, naravno ukoliko su ispunjeni uslovi koje sam naveo. Kada je reč o samoj naknadi dela troškova boravka deteta roditelj, odnosno zakonski zastupnik, uplaćuje istu predškolskoj ustanovi Zdravo dete a zatim se sa dokazom o uplati i rešenjem o priznavanju prava javlja u zgradu Gradske uprave, soba 35, Odeljenje za društvene delatnosti, nakon čega mu se refundira iznos od 80% od ekonomske cene utvrđene za boravak dece u Predškolskoj ustanovi Zdravo dete, a što trenutno iznosi 15.200 dinara.“

Direktorka PU „Zdravo dete“ Merima Milojković je na konferenciji za medije rekla:

Merima Milojković

“Na početku želim da istaknem da je naša saradnja otpočela znatno ranije, kada smo prvi put poslali pismo o namerama gardskoj upravi u želji da osnujemo privatnu predškolsku ustanovu. Gradonačelnik Bane Spasović i načelnik gradske uprave Aleksandar Simonović su prepoznali značaj ove inicijative, podržali naš predlog, pružili svu potrbnu pomoć od strane gradske uprave i učinili sve potrebne korake kako bi grad Požarevac po prvi put obezbedio subvencije i za decu koja bi se upisala u privatnom sektoru. Sa druge strane, mi kao osnivači smo investirali energiju, entuzijazam, znanja i veštine, renovirali i opremili prelepu kuću za potrebe vrtića, i tako postali osnivači prve privatne predškolske ustanove „ZDRAVO DETE“ verifikovane od strane Ministarstva prosvete. Kao takvi, možemo da učestvujemo u programu subvencija koje je grad Požarevac obezbedio za svoje građane. Iako je ovo privatna ustanova, ovaj projekat predstavlja mnogo više od jednog poslovnog projekta. Prihvatamo na sebe veliku odgovornost, kako bi roditelji i deca bili zadovoljni.  Nalazimo se u mirnom delu grada u ulici Miodraga Markovića 10a, u prelepoj kući sa prostranim dvorištem i kapacitetom od 110 dece uzrasta od 1 godine do polaska u školu. Obzirom da smo licencirana ustanova, deca kod nas mogu pohađati pripremni predškolski program koji je zakonom obavezan. Radno vreme vrtića je od 06 časova do 17 časova radnim danima tokom cele godine, osim za dane državnih praznika. Naša osnovna ponuda, osim boravka dece, vaspitno-obrazovnog rada, dva osnovna obroka i dve užine, podrazumeva i školicu sporta 2 sata nedeljno za svako upisano dete. Pored ovoga planiramo blagovremeno da dodatno ponudimo i ostale aktivnosti, kao što su likovne i dramske radionice, školice stranih jezika i ostalo. Obzirom da su od danas subvencije na raspolaganju, plan je da se sa upisom u našu ustanovu počne od ponedeljka 25. novembra od 10-16 časova, a početak rada vrtića od 2. decembra.“

Nakon potpisanog sporazuma gradsko rukovodstvo sa gradonačelnikom Banetom Spasovićem obišli su vrtić „Zdravo dete“.

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović, naveo je da ovaj privatni vrtić nije konkurencija državnom, već da je najvažnije da sva deca budu smeštena u vrtiće i da im se obezbede najbolji mogući uslovi i kadrovi, a posebno je naglasio da je dvanaest ljudi našlo posao.

Bane Spasović

“Trenutno je oko 240 mališana ostalo ispod crte, sada se taj broj smanjuje za 110, a imamo najave za jedan do dva nova vrtića, tako da će grad Požarevac kroz subvencije, u vrlo kratkom roku, od godinu dana obezbediti svu decu u našem gradu, da roditelji ne brinu dok su na poslu. Mora postojati to javno privatno partnerstvo, saradnja lokalne samouprave sa realnim sektorom. Svi smo na zajedničkom zadatku da pomognemo našim sugrađanima“, rekao je Spasović.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter