Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Grad Požarevac kupio zemljište od nekadašnje Fabrike šećera u stečaju

Saša Pavlović – Gradonačelnik Grada Požarevca

Grad Požarevac kupio je pre nekoliko dana 14 ha 04 a 72 m² zemljišta od nekadašnje Fabrike šećera u stečaju sa ciljem stvaranja uslova za stvaranje velike uređene industrijske zone neophodne za razvoj naše privrede. Zemljište smo platili 69.064.200,00 din. Grad Požarevac imao je veliki interes da kupi ovo zemljište, iz razloga što se na pojedinim parcelama nalaze objekti koji su u našem vlasništvu, dok su preostale pacele povezane sa zemljištem koje je gradsko. 

Veliki deo zemljišta na ovoj lokaciji je u vlasništvu Republike Srbije i, u saradnji sa našim partnerima u Vladi Republike Srbije, možemo formirati ozbiljnu industrijsku zonu, dovoljno veliku da u narednih nekoliko godina zadovolji potrebe Grada Požarevca za otvaranjem novih proizvodnih pogona.

Napomenuo bih da je položaj zone veoma povoljan, iz razloga što će u njenoj neposrednoj blizini proći brza saobraćajnica. Takođe, prethodnom kupovinom Šećerane koju je Grad Požarevac obavio u 2015. godini, kupljeni su i objekti i kompletna infrastruktura, koju sada ne moramo da gradimo iz početka. Do parcela koje smo sada kupili možemo lako dovesti svu infrastrukturu koja se sada nalazi u neposrednoj blizini. U narednom periodu očekuje nas, dakle uređenje terena, kao i širenje gasne mreže i, kada se završi izgradnja trafoa 110/35/10 kV koji se gradi na oko 1,5 km od Šećerane, opremanje ovog prostora dovoljnim količinama električne energije.

Takođe, završavamo sa uređenjem Nove industrijske zone koja se nalazi na ulazu u grad, između “Tempa”, Fabrike mašina “Morava” i “Enela” sa jedne strane, i ulice Ilije Gojkovića sa druge strane. Zona je ukupne površine oko 9 hektara. Prošle godine završeno je asfaltiranje najduže ulice u ovoj industrijskoj zoni, a sada je ostalo da se asfaltiraju preostale dve ulice, za šta je odvojen novac u budžetu. U njoj se sada gradi fabrika kafe, a u najskorije vreme očekujem da potpišem još ugovora o prodaji zemljišta, budući da je u prethodnih nekoliko meseci pokazano veliko interesovanje od strane pre svega naših lokalnih privrednika koji imaju potrebu da prošire poslovanje ili da premeste proizvodnju iz naseljenih delova grada u uređenu industrijsku zonu.

Cilj nam je da možemo da izađemo u susret svim potrebama koje ima privreda, i da budemo u mogućnosti da ponudimo kako male parcele za manje proizvodne pogone, tako i da imamo uslove za dovođenje velikih investitora i otvaranje velikih fabrika.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter