Почетак » Актуелно » О Граду
 

Град Пожаревац купио земљиште од некадашње Фабрике шећера у стечају

Саша Павловић – Градоначелник Града Пожаревца

Град Пожаревац купио је пре неколико дана 14 ha 04 а 72 м² земљишта од некадашње Фабрике шећера у стечају са циљем стварања услова за стварање велике уређене индустријске зоне неопходне за развој наше привреде. Земљиште смо платили 69.064.200,00 дин. Град Пожаревац имао је велики интерес да купи ово земљиште, из разлога што се на појединим парцелама налазе објекти који су у нашем власништву, док су преостале пацеле повезане са земљиштем које је градско. 

Велики део земљишта на овој локацији је у власништву Републике Србије и, у сарадњи са нашим партнерима у Влади Републике Србије, можемо формирати озбиљну индустријску зону, довољно велику да у наредних неколико година задовољи потребе Града Пожаревца за отварањем нових производних погона.

Напоменуо бих да је положај зоне веома повољан, из разлога што ће у њеној непосредној близини проћи брза саобраћајница. Такође, претходном куповином Шећеране коју је Град Пожаревац обавио у 2015. години, купљени су и објекти и комплетна инфраструктура, коју сада не морамо да градимо из почетка. До парцела које смо сада купили можемо лако довести сву инфраструктуру која се сада налази у непосредној близини. У наредном периоду очекује нас, дакле уређење терена, као и ширење гасне мреже и, када се заврши изградња трафоа 110/35/10 kV који се гради на око 1,5 км од Шећеране, опремањe овог простора довољним количинама електричне енергије.

Такође, завршавамо са уређењем Нове индустријске зоне која се налази на улазу у град, између “Темпа”, Фабрике машина “Морава” и “Енела” са једне стране, и улице Илије Гојковића са друге стране. Зона је укупне површине око 9 хектара. Прошле године завршено је асфалтирање најдуже улице у овој индустријској зони, а сада је остало да се асфалтирају преостале две улице, за шта је одвојен новац у буџету. У њој се сада гради фабрика кафе, а у најскорије време очекујем да потпишем још уговора о продаји земљишта, будући да је у претходних неколико месеци показано велико интересовање од стране пре свега наших локалних привредника који имају потребу да прошире пословање или да преместе производњу из насељених делова града у уређену индустријску зону.

Циљ нам је да можемо да изађемо у сусрет свим потребама које има привреда, и да будемо у могућности да понудимо како мале парцеле за мање производне погоне, тако и да имамо услове за довођење великих инвеститора и отварање великих фабрика.

Подели са другима: Facebook Twitter