Почетак » Актуелно » О Граду
 

Град Пожаревац поново најхуманија средина у Србији

Због актуелне епидемиолошке ситуације овогодишња церемонија додела признања најхуманијим срединама и добровољним даваоцима крви, који организује Институт за трансфузију Србије, није одржан у Свечаним салонима Града Београда већ се одржава у градовима који су добитници признања међу којима је поново Пожаревац.

Додела признања је одржана у Свечаним салонима пожаревачког градског здања, а Пожаревац је поново проглашен за најхуманију средину у Србији.

Саша Обрадовић, секретар Црвеног крста Пожаревац

Саша Обрадовић, секретар Црвеног крста Пожаревац истакао је да ово признање за 2020. годину има посебну тежину јер је у години пандемије коронавируса, у години у којој је дошло до смањења свих друштвених активности. Према његовим речима Пожаревљани су још једном доказали да су најхуманији у Србији и да у овом граду живе људи са највећим срцем.

Ивана Родић, начелница Института за трансфузију крви Србије

Ивана Родић, начелница Института за трансфузију крви Србије рекла је између осталог да јој је велика част што има прилику да се захвали онима који су у претходној години били најуспешнији.

Признање за најхуманију средину у Србији примио је градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић који је овом приликом истакао:

Градоначелник Града Пожаревца – Саша Павловић

„Не могу да замислим већу прилику за част, понос и задовољство за неког представника града од ове која је пред нама данас. Година која је иза нас донела нам је, између осталог, и то да ову награду примамо на овај начин, а не по традицији у Скупштини Града Београда, али то не умањује њен значај, напротив, значај је још и већи. Притом не мислим на чињеницу што  је ово десета, јубиларна награда коју за редом добија Пожаревац, већ што је ова титула добијена управо у години када је хуманост доказала да нема цену. Зато данас нећу причати о резултатима које смо као град, заједно са грађанима постигли у протеклој години. Нећу говорити о изградњи инфраструктуре, уређењу паркова, ширењу комуналне мреже и свему ономе што је обележје града, јер град заправо не чине зграде, улице и тргови већ људи који у њему живе. Управо они, сјајни Пожаревљани, ево већ читаву деценију поносно освајају награду за најхуманији град, односно град са највећим бројем добровољних даваоца крви у односу на број становника. Ови људи чине град посебним и дају му обележје по коме смо већ препознатљиви широм Србије. Морам рећи да ми је драго када нас повезују са Милошем Обреновићем, Миленом Павловић Барили, Љубичевским коњичким играма и свим оним личностима која су својим достигнућима прославили наше своје, али и име града. Ипак, то што нас захваљујући великом броју грађана већ десет година зову најхуманији град, јесте нешто што бих сваком градоначелнику пожелео да доживи за свој град. Зато желим јасно да поручим да ћемо се у овој трци увек такмичити, и желимо да останемо овако сјајни и да нас као такве побеђују други, јер у борби за ову титулу нема поражених, већ само оних који побеђују. На крају, честитајући добровољним даваоцима крви, желим да се захвалим и грађанима који су се масовно одазвали нашем позиву за добровољну вакцинацију против вируса короне, и на тај начин показали да је титула најхуманијег града у правим рукама.“

Поред Црвеног крста Пожаревац и Града Пожаревца за допринос у давалаштву крви, признање је уручено и ПК “Дрмно”, ТЕ Костолац Б, Костолац услуге, ПД “Георад” и ПД “ПРИМ”.

Подели са другима: Facebook Twitter