Почетак » Актуелно » О Граду
 

Град Пожаревац представио се на Сајму туризма

Међународни сајам туризма, 44. по реду, одржава се на Београдском сајму од 23. до 26. фебруара, под слоганом ,,Кад је одмор није тешко“.

Акценат Града Пожаревца на овогодишњем сајму је био на 60. Љубичевским коњичким играма, те је сходно томе и читава поставка била посвећена историјату ове јединствене туристичко, спортске и културне манифестације.

На самој презентацији је говорио градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић који је истакао да кроз Игре, Пожаревац представља и друге вредности не само града већ и читаве околине као што су Виминацијум, Рамска али и Голубачка тврђава, пожаревачки Народни музеј, галерију Милене Павловић Барили, Тулбу и комплекс Пожаревачког мира:

Градоначелник Града Пожаревца – Саша Павловић

“Наша најважнија туристичка манифестација која ове године прославља 60 година, има своје корене, између осталог и у династији Обреновић. Град свој процват доживљава управо доласком књаза Милоша Обреновића на власт.    Његовом заслугом у Пожаревцу је 1819. године подигнута Саборна црква, двор-конак 1825. године, нова чаршија две године касније, и на крају, за време његове друге владавине, и само Љубичево, потоња ергела. Ергела је симболични носилац Љубичевских коњичких игара, наше најзначајније културно-спортско-туристичке манифестације.  Игре се сваке године одржавају на пожаревачком хиподрому, кога смо, као и ергелу, последњих година реновирали у многим сегментима. То смо учинили мислећи првенствено на побољшање услова за ове племените животиње и оне који раде са њима, али и да би их прилагодили посетиоцима којих је све више.   Љубичевске коњичке игре протеклих неколико година су показале да су, уз традицију који љубоморно чувамо, идеје највреднији ресурс који се може имати. Уз пуно труда и рада, Игре су постале неизоставна ставка у календару заљубљеника у туризам и лепоте наше Србије. Стављање Игара под покровитељство Председника Републике Србије Александра Вучића и оснаживање спортског и пратећег програма, резултирало је рекордном гледаношћу. У тим данима град Пожаревац посети и преко 150.000 људи а још већу посету очекујемо у овој години великог јубилеја.   Поново смо припремили, поред забавног дела у центру града који чине дефиле и наступи великих музичких звезда, и програм на хиоподрому, предвођен јединственим у свету,“Љубичевским вишебојем”.“

Василије Балдић, директор  Туристичке организације Града Пожаревца

Василије Балдић, директор  Туристичке организације Града Пожаревца, подсетио је да годинама учествују на сајму туризма у Београду и да се труде да имају разноврсну понуду. Он је овом приликом подсетио присутне шта све нуди Град Пожаревац и позвао је госте да посете овај град не само када су Љубичевске коњичке игре него током читаве године и да се упознају са богатом историјом и лепотама овог краја.

О историјату Љубичевских коњичких игара говорили су на презентацији Драги Ивић, дугогодишњи сценариста и хроничар града Пожаревца, Раде Миловановић, петоструки Љубичевски витез, актуелни тренер вишебојаца и командант параде, и Новица Савић, новинар РТС-а, а Душан Јанковић, актуелни витез, упутио је овом приликом позив окупљенима на штанду Туристичке организације града Пожаревца да присуствују ове године Љубичевском вишебоју и пруже подршку такмичарима.

Штанд Града Пожаревца посетили су многобројни посетиоци сајма међу којима је и био Никола Селаковић, Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије.