Почетак » Актуелно » О Граду
 

Град Пожаревац прославио славу Света Тројица

Литијом централним градским улицама и Свечаном академијом Град Пожаревац је обележио славу Свету Тројицу.

Вече уочи Свете Тројице у пожаревачком Центру за културу одржана је Свечана академија на којој су уручене награде и признања заслужним појединцима и организацијама.

Поводом Свете Тројице, град је доделио награду и повељу о награди, у нето износу од 58.800,00 динара, Ђорђију Бојатовићу, привреднику, спортском раднику и хуманитарцу из Пожаревца, Милошу Бранковићу, досадашњем председнику Планинарског клуба „Вукан“ из Пожаревца и Предрагу Пауновићу, дипломираном музичком педагогу и композитору из Пожаревца. По одлуци одбора, повеља је додељена и Концерну „Бамби“ АД Пожаревац.

Епископ пожаревачко-браничевске епархије др Игнатије истакао је у свом обраћању значај заједнице и љубави према другом човеку:

Епископ пожаревачко-браничевске епархије др Игнатије

,,Ако желимо да будемо људи и налик Богу, наше биће треба увек да се темељи на заједништву и љубави према другом човеку. Једино тада смо то што јесмо. Једно ,,ја“ никада не може да постоји без једног ,,ти“ и без заједнице са њим. То смо сви искусили када смо волели и када смо били вољени, јер једино тада схватате да постојите. Без тога, постојање је равно непостојању. Литургија је заједница са другим човеком, са светом који нас окружује“.

Градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић се овом приликом обратио присутнима следећим речима:

Градоначелник Града Пожаревца – Саша Павловић

“Посебно забринути због времена епидемије која је, надамо се већим делом иза нас, време је да размислимо шта смо и да ли смо из тог периода нешто научили. Искушења која Бог и живот стављају пред нас имају смисла само уколико из њих извучемо неку поуку, ако након њих постанемо бољи људи за своје ближње и за себе. Дозволићете ми да приметим да је управо ово време великог страдања које је погодило читаву планету показало да бити добар само својим ближњима и себи није довољно. Научили смо, треба бити добар и онима који нам нису толико блиски ни срцу а ни географски, јер када наступе невоље попут пандемија, сви смо повезани и зависимо једни од других. Али ова лекција није нова. Ова лекција постоји од настанка света, а уписана је у оној најважнијој књизи о којој наша црква проповеда нешто више од 2.000 година. Зато је важна саборност коју нам доноси Српска православна црква која нас учи да смо сви браћа и сестре и на то подсећа свакога дана. Циљ сутрашње литије, поред слављења Бога и празника Свете Тројице јесте да то сазнање, док ходамо улицама града, буде у свакоме од нас. Она ће нас подсетити да тријумф нематеријалног над материјалним није питање људске одлуке већ питање времена колико нам је потребно да схватимо да је то неминовност. Велики пут смо прошли у развоју технологија и олакшавања свакодневног живота и рада, али тај пут има смисла само када је човек човеку брат, а не вук. Зато се радујем времену које је пред нама, не само зато што епидемија јењава и што ће људи бити ближе једни другима, већ што се надам да смо коначно као свет извукли ту поуку. Поуку која нам је кроз историју небројено пута доказала да не можемо једни без других. Зато позивам све грађане да сутра стану иза часних отаца и заједно прођу улицама нашег града дајући тиме до знања себи и другима да смо схватили шта нам је чинити.”

У име награђених Ђорђије Бојатовић се захвалио предлагачима и граду. Он је своју награду поклонио у хуманитарне сврхе „За први Тарин корак“ и позвао све људе који су у могућности да пошаљу хуманитарну поруку.

У недељу на Свету Тројицу централним градским улицама прошла је света Литија, након које је у двориштву Саборне цркве пререзан славски колач.

Овогодишњи колачар градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић предао је колач председнику Скупштине града Предрагу Мијатовићу.

Подели са другима: Facebook Twitter