Почетак » Актуелно » Култура » О Граду
 

Градоначелник Бане Спасовић приредио пријем за чланове Хора Свети Ефраим

Пре пријема хор је одржао концерт „Певајмо Господу“ у цркви Свете Петке у Пожаревцу, која је била претесна да прими све љубитеље световне музике. Овом приликом градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић, обратио се присутнима следећим речима:

“Драги пријатељи,

Велико ми је задовољство и част да сам у прилици да поздравим актере заједничког музичког наступа, који ће Пожаревац памтити.

Дозволите ми да посебан поздрав и речи искрене добродошлице упутим драгим гостима из Мађарске, члановима Хора Свети Ефраим.

Поштовани уметници, добар глас о Хору Свети Ефраим стигао је до нас далеко пре вас самих и знајте да се осећамо почаствованим што сте у свом распореду пронашли места да се песмом обратите и нашим грађанима.

Ваша песма инспирише, ваша песма надахњује, ваша песма нас подсећа да је човек духовно биће које доживљајима попут овог вечерас употпуњује свој боравак на овој планети.

Нарочито ми је драго што сте ово вече за памћење приредили заједно са поносом нашег града, Градским женским хором Барили.

Гледано кроз одлике које красе и Мађарску и Србију, као заједничку, свакако би могли навести неговање традиционалне музике за своја поднебља.

Тренутак када се та два музичка поднебља додирну, као што је то вечерас био случај у цркви Свете Петке у Пожаревцу, привилегија је за присутне која се не догађа много пута у животу.

Ипак, сада када су је наши грађани доживели, сигуран сам да концерт “Певајмо Господу” неће бити ваш последњи концерт пред пожаревачком публиком, те да ћемо се видети ускоро.

 

Желим да се осећате у Пожаревцу као код куће, јер након вечерашњег музичког дара који сте нам уручили, врата нашег града су вам увек широм отворена.”

„Лепо се осећам овде и уверен сам да ће се ова сарадња наставити, како у Мађарској тако и у Србији. Ако је човек са својим комшијом у добрим односима, ако се поштују , то је извенредно и осуђено на успех“, рекао је Тамаш Бубно, диригент Хора „Свети Ефраим“. Бубно је изразио очекивање да ће сарадња бити на дужи период и да ће ићи само узлазном путањом.

Два хора први пут су се срела и певала пре две године у оквиру циклуса Светлост Истока.

Подели са другима: Facebook Twitter