Почетак » Актуелно » О Граду
 

Градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић о Одлуци о увођењу привремених мера и Програму Локалног економског развоја

Градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић је о протеклој седници Скупштине Града Пожаревца на којој је доста полемике било о увођењу привремених мера у Месним заједницама и о Програму Локалног економског развоја Пожаревца истакао следеће:

„Програмом Локалног економског развоја стварају се услови за довођење страних и домаћих инвеститора између којих се не прави разлика, сви су добродошли да инвестирају у Пожаревац. Ту се заправо ради о неколико мера за подстицај за довођење инвеститора са циљем запошљавања наших људи. То су одређене субвенције и давање земљишта у закуп под повољним условима или евентуално отуђење земљишта, једна од мера јесте и комунално уређење земљишта и постојећих објеката. Постоји програм и услови ко може да конкурише и под којим условима, формирана је комисија која ће надзирати целокупан поступак. Једа члан комисије биће из редова опозиционих одборника.

Оно што је привукло пажњу грађана и расправу између одборника је тачка дневног реда о увођењу привремених мера у Месним заједницама на територији Града Пожаревца, таква одлука је донета из једног разлога а то је да морају да се прилагоде законским решењима што није урађено годинама уназад а иду избори у Саветима Месних заједница што би довело до одређених процесних и процедуралних проблема приликом расписивања тих избора. Такође један део Месних заједница је задржао та овлашћења, што је противзаконито, која су сада у надлежности локалне самоуправе или неких других субјеката, трећи разлог је да поједине Месне заједнице нису финансијски пословале како треба односно налазе се у дуговима од по више десетина милиона динара. Тачно је да су наслеђени дугови али сваки дуг мора да се плати. Постоје судске пресуде које Месне заједнице морају одужити али то не оптерећује Град него те Месне заједнице. Да би предупредили да се не долази даље у такву ситуацију донета је Одлука да се привремено распусте те Месне заједнице али Градско веће ће донети нова решења за формирање тих привремених Савета МЗ и тим привременим решењима именоваће се опет исти чланови већ постојећих савета МЗ тако да ће њима бити продужен мандат за још шест месеци. Тако да се ту ништа не мења и да поједини одборници заправо нису схватили шта је заправо поента једна овакве Одлуке. Поента је да се ускладе сви прописи са законом јер нема довољно времена зато што је то обиман посао и то је био разлог зашто је донета једна оваква Одлука“, закључио је Спасовић.

Подели са другима: Facebook Twitter